Regizorul Zhang Yimou ar putea plati o amenda de 119 milioane de euro in tara sa

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 12:02
1136 citiri
Regizorul Zhang Yimou ar putea plati o amenda de 119 milioane de euro in tara sa

Regizorul chinez Zhang Yimou, care a recunoscut ca a incalcat politica copilului unic aplicata in China, avand trei copii cu actuala sa sotie, ar putea plati echivalentul a 119 milioane de euro, noteaza AFP, citand presa oficiala chineza.

Doi avocati au depus "o reclamatie de interes general" impotriva regizorului la Wuxi (estul Chinei), orasul natal al sotiei lui Zhang Yimou, solicitand o amenda de 1 miliard de yuani, arata China Daily. Regizorul a recunoscut ca are doi fii si o fiica cu actuala sotie, admitand implicit ca a incalcat politica copilului unic.

Autoritatile chineze au confirmat marti ca sotii Zhang au "incalcat legea", adaugand ca spera ca artistul "sa isi declare corect veniturile" in vederea fixarii "unei sanctiuni conform legii".

In afara de amenda pe care o vor stabili autoritatile publice, cei doi avocati au spus ca vor sa il dea in judecata pe Zhang pentru "a exprima furia poporului impotriva incalcarilor politicii" de planificare familiala, mai scrie China Daily. "Cei bogati au devenit tot mai indrazneti in privinta incalcarii politicii demografice pentru ca sunt suficient de avuti sa plateasca amenzile", a spus unul dintre avocati, Jia Fangyi. "Este nedrept pentru cei saraci si pentru cei ce respecta cu strictete legea", a adaugat el.

Presa chineza a apreciat ca cineastul, avand in vedere veniturile sale ridicate, risca o amenda de 160 milioane de yuani (aproximativ 120 milioane de euro), insa autoritatile chineze nu au comunicat deocamdata nicio cifra.

Amenzile pentru incalcarea politicii demografice constituie o importanta sursa de venituri pentru autoritatile chineze: amenzile au dus la strangerea in 2012 a circa 20 de miliarde de yuani (2,4 miliarde de euro), a scris joi cotidianul Xinjingbao. Autoritatile regionale nu au mentionat cum au folosit acesti bani.

Beijingul a anuntat luna trecuta o importanta modificare a controversatei sale politici de planificare familiala, informand ca familiile in care unul dintre soti a fost singur la parinti vor putea avea doi copii.

#cineast Zhang Yimou, #lege copil unic China, #amenda Zhang Yimou , #Regizori