James Cameron a prezentat documentarul realizat in Groapa Marianelor din Pacific

Miercuri, 06 August 2014, ora 09:10
1915 citiri
James Cameron a prezentat documentarul realizat in Groapa Marianelor din Pacific

Regizorul canadian James Cameron si-a prezentat luni, la New York, documentarul 'Deepsea Challenge', povestea scufundarii sale in adancul Oceanului Pacific, relateaza marti AFP.

In martie 2012, cineastul a stabilit un record mondial, coborand singur, intr-un minisubmarin, pana la 10.898 m in Groapa Marianelor, locul cel mai adanc din oceanul planetar.

Precedentul record de coborare in adancuri data din 1960, cand locotenentul in marina americana Don Walsh si oceanograful elvetian Jacques Piccard s-au scufundat in Groapa Marianelor pana la 10.916 m adancime. Au ramas insa acolo doar 20 de minute, spre deosebire de Cameron, care a stat trei ore.

"Sunt un tip curios si simt nevoia sa merg sa vad eu insumi", a declarat luni cineastul de 59 de ani, luni, la proiectia filmului sau in 3D.

Pelicula prezinta toate etapele expeditiei, de la visul din copilarie, pana la conceperea minisubmarinului si la realizarea scufundarii. Submarinul de 8 m lungime, botezat 'Deepsea Challenger', a fost echipat cu o camera 3D si cu proiectoare puternice necesare pentru examinarea adancurilor unde lumina nu a patruns niciodata. Cineastul canadian, care este si inventator, a petrecut trei ore singur in submarin, pe fundul oceanului, timp in care a filmat si strans esantioane care vor fi studiate de biologi si geologi.

Documentarul lui James Cameron are 90 de minute, a fost realizat in colaborare cu National Geographic si va fi lansat vineri in Statele Unite.

#regizor James Cameron, #documentar James Cameron, #record coborare Groapa Marianelor , #Regizori