Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproductie la premiile EFA

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 13:32
1301 citiri
Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproductie la premiile EFA

Producatoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproductie, o distinctie care recunoaste rolul decisiv pe care il au coproductiile in industria de film din Europa, sambata seara, la gala Academiei de Film Europene (EFA), care se desfasoara la Berlin.

Anuntul ca Ada Solomon este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproductie a fost facut de Academia de Film Europeana, pe 18 noiembrie.

In cadrul galei Academiei de Film Europene de sambata seara, premiului Eurimages pentru coproductie i-a fost inmanat Adei Solomon de catre Rossy de Palma, una dintre actritele descoperite de celebrul cineast Pedro Almodovar.

Ada Solomon si-a inceput discursul de pe scena premiilor EFA citandu-l pe fostul presedinte sud-african Nelson Mandela - "It always seems impossible until its done" (Intotdeauna pare imposibil pana cand se realizeaza, n.r.).

"Multumesc foarte mult (...) Nu mi-am imaginat vreodata ca este posibil sa fiu pe aceeasi scena cu Ennio Morricone, Pedro Almodovar, Catherine Deneuve, Wim Wenders", a declarat Ada Solomon.

Ea a spus ca premiul pe care l-a primit este in acelasi timp premiul tuturor coproducatorilor. "Dar inainte de toate, este premiul oamenilor care au fost convinsi de visele mele si au facut ca acestea sa se implineasca", a spus Ada Solomon.

Producatoarea a precizat ca, in general, filmele pe care le-a facut sunt legate de familie. Totodata, Ada Solomon a spus ca, din perspectiva sa, cinematografia trebuie sa mearga inainte si nu sa priveasca inapoi cu nostalgie.

Cea de-a 26-a gala de decernare a premiilor EFA se desfasoara, sambata seara, la Berlin, fiind transmisa in direct in Romania de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distinctii sunt decernate anual de Academia de Film Europeana celor mai bune productii cinematografice de pe continent realizate in anul precedent.

Ada Solomon a fost producatoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin in 2013, "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer. Lungmetrajul "Pozitia copilului" a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film strain".

Luminita Gheorghiu, interpreta rolului principal in "Pozitia copilului", a fost nominalizata la premiul pentru "cea mai buna actrita" la premiile Academiei de Film Europene, insa trofeul a fost castigat, sambata seara, de Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown").

Ada Solomon este unul dintre cei mai importanti producatori de film din Romania. De la infiintarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs, printre altele, scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu ("Marilena de la P7") si Radu Jude ("Lampa cu caciula"), debutul in lungmetraj al lui Radu Jude ("Cea mai fericita fata din lume"), al Melissei de Raaf si al lui Razvan Radulescu ("Felicia, inainte de toate"), al lui Paul Negoescu ("O luna in Thailanda") si documentarele realizate de Alexandru Solomon (intre care "Kapitalism - reteta noastra secreta").

De asemenea, Ada Solomon a produs filme finantate de Eurimages precum "Din dragoste cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru, castigatorul a doua premii la Festivalul de la Locarno in 2011 si a doua premii Gopo, dar si "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, care a castigat sase premii Gopo si trofeul Inima orasului Sarajevo, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, in 2012.

#premiu Ada Solomon, #trofeu Eurimages Ada Solomon, #premiile EFA , #Regizori