Ursul de argint pentru cel mai bun rol masculin a ajuns intr-un catun de romi bosniaci

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 17:31
1756 citiri
Ursul de argint pentru cel mai bun rol masculin a ajuns intr-un catun de romi bosniaci

'Aici locuieste cel mai bun actor din Bosnia', scrie pe o bucata de carton agatata de un arbore, in locul unde un drum noroios paraseste soseaua asfaltata si se indreapta spre un satuc populat de romi, pierdut in nordul tarii, dar mandru de Ursul sau de argint, scrie sambata AFP.

La Svatovac, in apropiere de Tuzla, in fata locuintei darapanate a lui Nazif Mujic, distins cu premiul pentru cea mai buna interpretare masculina in editia din acest an a Berlinalei, o mana de oameni inconjoara un instalator venit sa repare sistemul de canalizare astfel incat caminul vedetei din acest mic catun cu circa 200 de oameni, care traiesc cu totii din vanzarea de fiare vechi, sa poata beneficia din nou de apa curenta.

La capatul unui culoar glacial, intr-o camaruta, singura incalzita din casa, Nazif, cu parul negru si fata emaciata, isi primeste vizitatorii cu un suras edentat, in spatele unei 'cortine' groase de fum de tigara. Cafeaua este servita de sotia sa, Senada Alimanovic (32 de ani), a carei poveste trista l-a inspirat pe regizorul bosniac Danis Tanovic sa faca filmul 'An Episode in the Life of an Iron Picker' /Un Episod in Viata unui Strangator de Fiare Vechi/, la randul sau recompensat, la 16 februarie, cu marele premiu al juriului la festivalul de la Berlin.

Acest lungmetraj, turnat in noua zile cu un aparat foto digital si cu un buget extrem de modest, il va face faimos pe Nazif si satul acestuia, dar, mai presus de orice, va povesti viata dificila a comunitatii rome din Bosnia. Laureat cu premiul Oscar pentru film strain in 2002 pentru 'No man's land', Tanovic s-a axat de aceasta data pe viata disperata a unui cuplu de romi, Nazif si Senada, privati de asistenta medicala, si care isi interpreteaza propriile roluri.

'In 2011, in cea de-a cincea luna de sarcina, doctorii au constatat ca copilul meu era mort. Dar nu aveam asigurare medicala si nici bani pentru a-mi plati tratamentul. Asa ca au refuzat sa ma trateze intr-un spital din Tuzla /nord/', si-a amintit dna Alimanovic. 'Am fost obligata sa ii pacalesc pe doctorii unui alt spital, unde m-am prezentat ca fiind cumnata mea, care are o asigurare, pentru a putea fi operata in ultimul minut', a spus femeia.

Mama a doua fete, Semsa si Sandra, dna Alimanovic a nascut in urma cu cinci luni un baietel ce poarta prenumele regizorului Tanovic. 'Acesta este cel de-al doilea nostru bebelus. Il inlocuieste pe cel pe care l-a pierdut Senada. Ii spunem Ursulet', a explicat Mujic, referindu-se la statueta de argint, expusa intr-o vitrina veche.

'Daca medicii ar fi actionat mai rapid, poate ca copilul nostru ar fi putut fi salvat. Dar acum avem aceasta statueta si aceasta inseamna ca Dumnezeu exista', a subliniat barbatul, proaspat ras, in speranta ca Ursul il va schimba viata. Inainte de a pleca weekendul trecut la Berlin pentru a-si primi premiul, Mujic se scula in fiecare dimineata pentru a merge cu caruta la strans de fiare vechi, la mai multi kilometri departare de Svatovac, pentru a-si putea hrani familia. 'Astfel puteam castiga intre 5 si 10 euro pe zi, indeajuns pentru a cumpara paine si a pregati o supa pentru copii. Faceam tot ce se putea pentru a evita ca ei sa ajunga sa cerseasca pe strada', a continuat el. 'Dar sper ca Ursuletul ne va schimba viata. Nu mi-as dori decat sa am un loc de munca obisnuit, nu cer mai mult de la Bosnia', a asigurat Nazif.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ursul de Aur cel ma bun, #Ursul de Aur romi bosniaci , #Premiere film