Viziteaza destinatii in voga acum 50 de ani si vezi o alta Romanie

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 00:00
2763 citiri
Viziteaza destinatii in voga acum 50 de ani si vezi o alta Romanie
Foto: British Pathe

Viziteaza Corsica anilor '50, Insulele Canare, Bulgaria, insulele grecesti si chiar Romania anilor '60, cu ajutorul filmarilor din colectia British Pathe.

Cand frigul de afara si zapada iti fac gandul sa-ti zboare spre insule tropicale, iar dupa toata agitatia cotidiana ti-ai dori sa fi trait in vremuri mai simple, relaxeaza-te vizitand destinatii de vis, intr-un tur virtual prin arhiva cinematografica a British Pathe, cu o istorie de peste un secol.

Pasionat de istorie? Completeaza-ti colectiile cu filmari din 1917 pana astazi

Intoarce-te in Corsica anilor '50, pe urmele lui Napoleon, pe jos, ori in autocarul plin cu muzicanti, pe serpentine abrupte, la inaltimi ce-ti dezvaluie in toata splendoarea lor peisajele insulei.

Pret: 50 de lire sterline, TVA inclus

Mai departe, poti vizita Insulele Canare, de data aceasta in imagini color, din anul 1962. Vezi atractiile turistice din Las Palmas, dar si obiceiurile localnicilor si stilul lor de viata, de-acum 50 de ani.

Pret: 50 de lire sterline, TVA inclus

Tot in 1962, poti vizita linistita insula Corfu, prezentata idilic, in contrast cu aglomeratia marilor orase, intr-un moment in care nu era asaltata de turisti, ca in ziua de astazi, iar pentru transport te puteai bizui doar pe magarii localnicilor.

Creta anului 1964 iti arata turisti care se distreaza practicand sporturi acvatice, dar si localnici care se adapostesc pe timpul verii in grotele sapate in calcarul falezei. Vizitezi ruinele Greciei antice si afli mai multe despre istoria zbuciumata a insulei, totul pe fundalul muzicii traditionale grecesti.

Pret: 50 de lire sterline, TVA inclus

O calatorie in Bulgaria socialista a lui 1965 te poarta apoi prin Valea Trandafirilor, unica in lume, faimoasa pentru parfumul obtinut, pe marginea campurilor bogate, pana in centrul Sofiei, o capitala moderna, atractie turistica inclusiv pentru localnici, dar si pe litoralul cu plaje aurii al unei "tari construite pentru vacante reusite", asa cum o prezinta realizatorii britanici.

Pret: 50 de lire sterline, TVA inclus

In sfarsit, pornind de la standul unui targ de turism din Londra anului 1964, ajungi sa vizitezi si Romania, o tara mai degraba occidentala, judecand dupa decorurile de "western" ale Carpatilor.

Mai mult, privind imaginile cu romani ce pariaza la hipodrom, realizatorii nu pot sa nu remarce ca par sa fi ajuns, de fapt, intr-o tara "capitalista".

Statiunile montane de pe Valea Prahovei nu fac decat sa intareasca presupunerea britanicilor. Totusi, fara sa uite ca se afla intr-o lume comunista, realizatorii observa ca bisericile au un loc foarte important in cultura romanilor.

Mai departe, ajunsi pe strazile Bucurestiului anilor '60, britanicii exclama:"Acesta ar putea fi Parisul!", socati de arhitectura orasului si de luxul hotelurilor, ce amintesc de New York, nu de un oras ascuns dupa Cortina de fier.

Vizita pe malul marii, la Mamaia, nu face decat sa intareasca aceasta convingere a britanicilor, impreuna cu viata de noapte de pe litoralul romanesc.

Toate se intamplau in Romania, acum 50 de ani.

Pret: 50 de lire sterline, TVA inclus - Toate videoclipurile pot fi cumparate de pe site-ul British Pathe, pentru a putea fi descarcate si chiar copiate pe DVD, doar in interes personal.

#filme epoca, #imagini epoca, #filme epoca Romania, #filme British Pathe , #Filme vechi