Cel mai vechi film dupa Dickens, descoperit intamplator

Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:52
1746 citiri
Cel mai vechi film dupa Dickens, descoperit intamplator

Filmoteca britanica s-a imbogatit recent cu cea mai veche pelicula care adapteaza un roman al lui Charles Dickens, scriitorul de la a carui nastere se implinesc in acest an doua secole.

Pelicula "The Death of Poor Joe" ("Moartea sarmanului Joe"), filmata in martie 1901, a fost descoperita in luna februarie de Bryony Dixon, curator la British Film Institute (BFI), potrivit BBC News.

Pana acum, cea mai veche adaptare filmata dupa Dickens era "Scrooge or Marley's Ghost", datand din noiembrie 1901.

Pelicula "The Death of Poor Joe" va fi prezentata la BFI, pe 9 si 23 martie, in cadrul celebrarii bicentarului marelui scriitor, si va editata ulterior pe un DVD.

Filmul a fost descoperit accidental intr-un catalog, in timpul unor cercetari privind cinematografia timpurie din China. Meritul este al lui Bryony Dixon, care a recunoscut in "The Death of Poor Joe" o trimitere la personajul Jo din "Casa umbrelor" ("Bleak House").

Filmul dureaza numai un minut si il arata pe Joe murind in zapada, in fata unui zid de cimitir. In timp ce se prabuseste, este prins in brate de un gardian local, care incearca sa il ajute, insa Joe isi da ultima suflare.

Pelicula, regizata de George Albert Smith, un pionier al cinematografiei, a fost predata BFI in 1954, de un colectionar din Brighton care il cunoscuse pe regizor. BFI crede ca sotia lui Smith, Laura Bayley, l-a interpretat pe Joe, in timp ce politistul a fost jucat de Tom Green. Se pare ca filmarea a avut loc chiar la Brighton.

Scenariul prezinta asemanari cu "Fetita cu chibrituri" a lui Hans Christian Andersen si cu povestea personajului Jo, un tanar maturator de strada din "Casa umbrelor" a lui Dickens.

#film Dickens, #film roman Dickens, #cel mai vechi film Dickens , #Filme vechi