TIFF 2014: Zilele Filmului Romanesc ofera premiere absolute, lansari si dezbateri

Joi, 05 Iunie 2014, ora 08:47
1454 citiri
TIFF 2014: Zilele Filmului Romanesc ofera premiere absolute, lansari si dezbateri

Filme aflate la prima intalnire cu publicul, dezbateri, masterclassuri si lansari de carte vor anima Zilele Filmului Romanesc (ZFR) la TIFF, care incep oficial joi.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), care se desfasoara la Cluj-Napoca, se incheie duminica.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada in premiera absoluta trei filme in competitia ZFR: "Poarta Alba" (regia: Nicolae Margineanu), "Cripta" (regia: Corneliu Gheorghita) si documentarul "Un ultim an in 114 minute" (regia: Daniel Djamo). Tot in premiera, dar in afara competitiei, va rula comedia "America, venim!", debutul lui Razvan Savescu. "Quod erat demonstrandum" (regia: Andrei Gruzsniczki), care figureaza si in competitia internationala, va avea premiera romaneasca in festival, informeaza organizatorii - Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.

Alte trei premiere din sectiunea de scurtmetraje ZFR sunt "Start Anew World" (regia: Luiza Parvu), "Kowalski" (regia: Andrei Cretulescu) si "Sa mori de dragoste ranita" (regia: Iulia Rugina). Angela Similea, care apare in film, vine cu echipa filmului la TIFF Lounge sambata, de la 17,00. De la Cannes, unde a obtinut Mentiunea speciala in Quinzaine des Realisateurs, ajunge la TIFF si "Trece si prin perete", al lui Radu Jude. Documentarul de impact al lui Vlad Petri "Bucuresti, unde esti?" va rula joi, de la 21,45, in Unirii Open Air, inainte de a intra pe ecrane, din 13 iunie.

In paralel cu proiectiile si evenimentele legate de filmul romanesc, Debra Winger, distinsa cu Premiul pentru intreaga cariera, va sustine un masterclass in cadrul Transilvania Talent Lab, joi, de la 17,00, la Napoca 15. Actrita va introduce proiectiile speciale ale filmelor "Ofiter si gentleman" (joi, Casa de Cultura a Studentilor, de la 20,30) si "Cerul ocrotitor" (vineri, 18,30, Casa de Cultura a Studentilor). Un masterclass va sustine si cineastul britanic Peter Webber tot joi, de la 12,00, la Napoca 15.

Joi, la 20,00, invitatii speciali vor vizita Depozitul de Filme din Cluj, un loc abandonat, cu potential de spatiu urban alternativ, pentru care TIFF a initiat o campanie de crowdfunding, in cadrul proiectului "Salvati Marele Ecran!".

Tot joi, la Cinema Marasti, TIFFashion intra in culisele modei. Proiectia speciala a filmului biografic "Yves Saint Laurent" (regia: Jalil Jespert), de la ora 18,00, va fi precedata de doua evenimente. La ora 16,00, in foaierul cinematografului, va fi prezentata o expozitie de tinute de covor rosu create de studentii de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, iar de la 16,30, stilistul si jurnalistul de moda Ovidiu Buta va vorbi despre unul dintre cei mai mari creatori de moda din istorie, Yves Saint Laurent, in masterclassul "YSL is dead, long live YSL".

Cinci carti despre cinema vor fi lansate la TIFF Lounge, in prezenta autorilor, in cadrul ZFR: "Romanian New Wave Cinema: An Introduction" de Doru Pop, "O istorie subiectiva a tranzitiei filmice" (volumul al III-lea), a criticului Valerian Sava, "Cinematografistii" de Bujor T. Ripeanu si "Cei de dincolo", un album de benzi desenate de George Dragan si Alex Talamba.

La TIFF Lounge, joi, va fi lansat oficial setul de DVD-uri "Radu Gabrea. Biografia unei opere", care cuprinde cele mai recente sapte filme ale cineastului.

#Zilele Filmului Romanesc TIFF, #premiera filme romanesti, #regizori filme , #Filme Romania