Cineastul francez Chris Marker a murit la varsta de 91 de ani

Luni, 30 Iulie 2012, ora 17:50
1399 citiri
Cineastul francez Chris Marker a murit la varsta de 91 de ani

Cineastul si intelectualul francez Chris Marker, autorul filmelor "La jetee" (1962) si "Le fond de l'air est rouge" (1977), a murit la varsta de 91 de ani, duminica, la Paris, potrivit apropiatilor acestuia.

Chris Markerm realizator de lungmetraje, scurtmetraje si documentare, a colaborat cu nume mari ale cinematografiei, precum regizorii Alain Resnais, Costa-Gavras si Akira Kurosawa.

Presedintele Festivalului de Film de la Cannes, Gilles Jacob, a fost printre primii care i-au adus un omagiu acestui "spirit curios, cineast neobosit, poet iubitor de pisici, personaj secret, talent imens".

Pe numele real Christian Francois Bouche-Villeneuve, Chris Marker a fost "autorul a circa 50 de filme documentare care au marcat profund si au influentat cinematografia mondiala", spune Cinemateca Franceza.

Opera sa s-a tinut la "o buna distanta de evenimente istorice care au rascolit lumea: Cuba, comunismul sovietic si chinez, razboiul din Vietnam, mai 1968 in Franta, Chile, miscarile muncitoresti, luptele pentru emancipare si independenta", adauga Serge Toubiana si Costa-Gavras intr-un comunicat.

Printre altele, Chris Marker a obtinut Ursul de Aur la Berlinala, pentru documentarul "Description d'un combat" (1961), trofeul Sutherland decernat de British Film Institute, pentru "Sans Soleil" (1983), un premiu Cesar, pentru "Junkopia" (1981), dar si premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Venetia, pentru "Le joli mai" (1963).

#Chris Marker deces, #Chris Marker cineast francez, #regizori francezi, #filme Chris Marker , #Filme in cinema