TIFF 2012 incepe vineri seara. Vezi ce filme ruleaza in deschidere

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 10:31
2204 citiri
TIFF 2012 incepe vineri seara. Vezi ce filme ruleaza in deschidere

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) va incepe vineri seara, in Piata Cluj-Napoca.

Deschiderea TIFF 2012 va fi marcata prin prezentarea a doua proiectii cinematografice in premiera in Romania - "Le voyage dans la lune / Calatorie pe luna", de Georges Melies, intr-o versiune color restaurata, la implinirea a 110 ani de la cea dintai reprezentare publica, si comedia "Despre oameni si melci", in regia lui Tudor Giurgiu, care va rula pentru prima data cu public.

"Le voyage dans la lune / Calatorie pe luna", una dintre cele mai costisitoare si dificile restaurari din istoria filmului a fost prezentata pentru prima oara publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la nasterea artistului.

Comedia "Despre oameni si melci" reda povestea unui grup de muncitori ce lucreaza intr-o fabrica aflata in faliment, in Romania de la inceputul anilor '90. Totul se schimba cand unul dintre personaje gaseste o solutie inedita menita sa-i salveze colegii de la somaj si sa scoata uzina din faliment. Filmul va rula pe marile ecrane din Romania din luna septembrie.

La Gala de deschidere a TIFF vor fi prezenti actorii Monica Barladeanu, Andi Vasluianu, Dorel Visan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crisan, Albert Dima, scenaristul Ionut Teianu, directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, scenograful Csaba Damokos, alaturi de regizorul Tudor Giurgiu si de producatoarea Oana Giurgiu.

La ceremonie sunt asteptati, de asemenea, primarul orasului Cluj-Napoca, Radu Moisin, producatorul Bobby Paunescu, regizorul Samuel Maoz, membru in juriul Competitiei TIFF, fotograful Cosmin Bumbut, cineastul Iosif Demian, regizori ale caror filme au fost proiectate la TIFF, precum Daisuke Miyazaki (Sfarsitul noptii), Philip Scheffner (documentarul Reconstituirea/ Revision), Rebecca Thomas (Copiii electrici), Daniel Moshel (Login2 Life) si Michal Kosakowski, autorul documentarului Nicio victima/ Zero Killed, precum si actorii clujeni din spotul TIFF regizat de Iulia Rugina - Anca Hanu si Adrian Cucu.

In prima zi de TIFF debuteaza sectiunea "Focus China"

In prima zi de TIFF, va debuta si una dintre cele mai interesante sectiuni ale festivalului, "Focus China". Filmul "Dupa cutremur/ Aftershock", in regia lui Feng Xiaogang, cel mai mare succes de box office in China, in 2010, si propunerea Chinei la premiile Oscar, categoria "Cel mai bun film strain", va fi proiectat la Cinema Victoria.

In aceeasi sectiune au fost incluse cateva dintre cele mai bune titluri realizate in China in ultimii doi ani - "Sacrificiul", o drama istorica semnata de Chen Kaige, "Detectivul Dee si misterul Flacarii Fantoma", selectionat in competitia Festivalului de la Venetia, in 2010, si regizat de renumitul cineast al Noului Val chinez, Tsui Hark, "La umbra macesului" unul dintre filmele recente ale celebrul Zhang Yimou, "Shaolin", in regia lui Benny Chan si "Pianul din fabrica", realizat de cineastul Zhang Meng.

"Focus Danemanrca", o alta sectiune din cadrul TIFF 2012

La Cinema Victoria, de la 20,00, "Focus Danemarca" se va deschide cu filmul "A Funny Man / Comediantul", in regia lui Martin Zandvliet. Sectiunea dedicata filmului danez este parte a unui parteneriat extins dezvoltat anul acesta cu Institutul de Film Danez.

Prima dintre proiectiile speciale de la TIFF 2012, "Pelicula versus Digital / Side by Side", in regia lui Christopher Kenneally, va rula la Odeon Cineplex. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul il are pe Keanu Reeves in postura de intervievator si producator. Actorul vorbeste cu regizori, directori de imagine, studenti la regie si producatori despre trecerea la digital in cinema, descoperind ce s-a castigat, ce s-a pierdut si ce ne asteapta in viitor.

Filme de Stanley Kubrick si evenimente pentru copii la TIFF

Vineri, cinefilii clujeni vor putea viziona si trei dintre filmele incluse in retrospectiva "100% Stanley Kubrick": "Dr. Strangelove", "Lolita" si "Spartacus".

De 1 iunie, studioul mobil FILM-Y din Danemarca va stationa la Muzeul de Arta din Cluj. De luni pana vineri, grupurile scolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y - cate o clasa pe zi -, iar sambata si duminica atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor. Vizitele se fac in baza programarilor. FILM-Y este versiunea mobila a unuia dintre studiourile de film computerizat pentru copii si adolescenti ale Institutului de Film Danez FILM-X din Copenhaga, si le ofera acestora ocazia unica de a-si face propriul filmulet.

TIFF va relua si in acest an proiectiile la Manastur Open Air, in zona terenurilor de sport de la Complexul Nora, pentru a duce filmele si spiritul festivalului in cat mai multe zone ale Clujului. Filmele vor rula in fiecare seara, de la 22,00, iar accesul la proiectii va fi gratuit.

Primul film din seria rezervata spectatorilor de la Manastur Open Air este "Vanatorul/ The Hunter", in regia lui Daniel Nettheim, care va rula in sectiunea "Focus Australia".

Cea de-a 11-a editie a TIFF se va desfasura intre 1 si 10 iunie.

#TIFF 2012, #Festival International Film Cluj, #proiectii TIFF 2012, #avanpremiere TIFF 2012 , #Festival de film