Mungiu cucereste Cannes-ul din nou

Luni, 28 Mai 2012, ora 09:01
1805 citiri
Mungiu cucereste Cannes-ul din nou
SURSA: QMagazine.ro

Cristian Mungiu a castigat la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul "Dupa dealuri". De asemenea, Cristina Flutur si Cosmina Stratan, actritele din pelicula romaneasca, au impartit premiul pentru cea mai buna interpretare feminina.

Premiul Palme d'Or a fost castigat de Michael Haneke pentru filmul "Amour"; Grand Prix a revenit lui Matteo Garrone pentru "reality", iar premiul pentru cea mai buna interpretare masculina i-a revenit actorului Mads Mikkelsen din filmul "The Hunt".

Carlos Reygadas a castigat titlul de cel mai bun regizor "Post Tenebras Lux", iar Ken Loach a primit premiul din partea juriului pentru filmul "the Angels' Share", potrivit site-ului oficial al Festivalului.

"Multumesc juriului foarte mult. Sa nu uitam ca, daca vorbim de un premiu pentru scenariu, in spate exista o poveste reala. Oameni au suferit si nu putem repara trecutul cu acest film, dar putem spera la un viitor mai bun", a declarat regizorul roman cand a primit premiul din mana actritei Nastassja Kinski, potrivit EVZ.

"Ma bucur sa ma aflu aici. Nu stii niciodata cand ti se mai da aceasta ocazie", a mai spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals, unde se desfasoara ceremonia de premiere.

Regizorul roman a mai castigat la Cannes un Palme d'Or in 2007, pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

Cele mai bune actrite de la Cannes

"Cristian Mungiu are o maniera magistrala de a-si ghida actorii", a spus Cristina Flutur pe scena de la Cannes, multumindu-i regizorului, alaturi de Cosmina Stratan, mai scrie Mediafax.

Presa straina prezinta pelicula romaneasca drept o surpriza la Cannes

"Un alt soc a fost faptul ca premiul pentru cea mai buna interpretare feminina nu a fost castigat de favoriti precum Riva sau Marion Cotillard pentru filmul "Rust & Bone", ci catre cele doua tinere din filmul "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu. Cosmina Stratan si Cristina Flutur au interpretat rolul a doua prietene apropiate a caror relatie este testata de credinta ortodoxa.

Desi filmul nu a fost primit prea bine, cele doua actrite au facut o treaba foarte buna. De asemenea, filmul lui Mungiu a adus acasa premiul pentru cel mai bun scenariu, transformand pelicula in multiplua campioana a festivalului", scrie Indie Wire.

Filmul de lung metraj scris si regizat de Cristian Mungiu este inspirat din romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu-Bran, "Spovedanie la Tanacu" si "Cartea judecatorilor".

#Cristian Mungiu castiga Cannes, #cel mai bun scenariu Cannes, #premiu Mungiu Cannes, #film romanesc Cannes , #Festival de film