Gopo 2012: "Periferic" si "Aurora", vedetele serii

Marti, 27 Martie 2012, ora 10:01
1527 citiri
Gopo 2012: "Periferic" si "Aurora", vedetele serii

Lungmetrajul "Periferic" a castigat cinci premii la gala Gopo 2012, insa statueta pentru cel mai bun film al anului a fost acordata productiei "Aurora", regizata de Cristi Puiu, care a lipsit insa de la gala desfasurata luni seara in Bucuresti.

Cristi Puiu a fost declarat castigator si la categoriile Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu, tot pentru "Aurora".

"Periferic" a fost premiat la categoriile Cea mai buna actrita in rol principal (Ana Ularu), Cel mai bun film de debut (acordat regizorului Bogdan George Apetri), Cea mai buna actrita in rol secundar (Ioana Flora), Cel mai bun montaj si Cea mai buna imagine.

Cel mai bun actor in rol principal a fost ales Bogdan Dumitrache, pentru "Din dragoste, cu cele mai bune intentii".

La categoria Cel mai bun actor in rol secundar, premiul i-a fost acordat lui Adrian Titieni, tot pentru "Din dragoste, cu cele mai bune intentii".

Cate doua statuete Gopo au obtinut si lungmetrajele "Buna! Ce faci?" si "Crulic - drumul spre dincolo".

Premiul "Tanara speranta" a fost acordat Ancai Miruna Lazarescu, pentru regia filmului "Apele tac". Acelasi film a fost premiat la categoria Cel mai bun scurtmetraj din 2011.

La categoria Cel mai bun film documentar, premiul a revenit productiei "Vorbitor", regizata de Radu Muntean si Alexandru Baciu.

Tot la gala Gopo 2012, actorii Iurie Darie si Tamara Buciuceanu Botez au fost premiati pentru intreaga cariera.

Filmul "Loverboy", al lui Catalin Mitulescu, nu a castigat la nicio categorie din cele noua la care a fost nominalizat.

Cel mai bun film european al anului, dintre lungmetrajele care au rulat anul trecut pe ecranele din Romania, a fost ales "Melancholia", regizat de danezul Lars von Trier si distribuit de Independenta Film.

Premiul publicului, pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes de box-office in 2011, a revenit comediei "Nasa", regizata de Jesus del Cerro si Virgil Nicolaescu si produsa de Alma Sarbu (MediaPro Pictures). "Nasa" a avut 26.765 de bilete vandute.

Castigatorii au fost desemnati prin votul a peste 400 de profesionisti activi din industria cinematografica.

Premiile Gopo, ajunse anul acesta la a sasea editie, sunt organizate de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii si Babel Communications.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Aurora , #Festival de film