Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a castigat Leul de Aur la Venetia

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 12:30
2291 citiri
Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a castigat Leul de Aur la Venetia

Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a castigat sambata Leul de Aur, in inchiderea celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Venetia, care a debutat pe 29 august, informeaza Variety.

Kim Ki-duk nu se afla la prima lui incercare intr-o competitie majora, intrucat acest cineast in varsta de 51 de ani, un obisnuit al festivalurilor cinematografice europene, a castigat deja la Venetia, in 2004, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor cu pelicula "Bin-jip".

Regizorul sud-coreean, care denunta in filmul sau puterea omniprezenta a banilor, s-a aflat fruntea clasamentului realizat de "Biblia spectatorilor Mostrei", cum este numita publicatia gratuita Venezia News, citita cu ardoare in fiecare dimineata de cinefilii prezenti la festival.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Paul Thomas Anderson pentru "The Master", film care a luat si premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex- aequo lui Philip Seymour Hoffman si Joaquin Phoenix. Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit lui Hadas Yaron din Israel, pentru "Fill The Void" de Rama Bursthein.

Regizorul austriac Ulrich Seidel a luat premiul special al juriului pentru "Paradise: Faith." Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat pentru "Something in the Air" de Olivier Assayas.

Juriul competitiei oficiale a fost prezidat anul acesta de regizorul Michael Mann si i-a mai avut in componenta pe Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton si Pablo Trapero.

In ceea ce priveste premiul FIPRESCI, acesta a revenit tot filmului "The Master" de Paul Thomas Anderson.

#Leul de aur Pieta, #film castigator Leul de aur Pieta, #Pieta Festival Venetia , #Festival de film