Festivalul de Film de la Venetia se deschide miercuri. Se anunta o editie "intunecata"

Vineri, 23 August 2013, ora 10:35
1811 citiri
Festivalul de Film de la Venetia se deschide miercuri. Se anunta o editie "intunecata"

Mostra de la Venetia, cel mai vechi festival de film din lume, se deschide miercuri cu o puternica prezenta anglo-saxona. A 70-a editie se anunta mai degraba intunecata, reflectand crizele "economice, sociale si familiale", relateaza AFP.

Festivalul va incepe totusi in plina stralucire, cu George Clooney, un obisnuit al manifestarii, si Sandra Bullock, eroi ai filmului "Gravity", thriller SF al regizorului mexican Alfonso Cuaron. Prezentat in afara competitiei in versiune 3D, "Gravity" aduce in prim-plan un astronaut experimentat si o experta in inginerie medicala, ajunsi in spatiu dupa explozia navetei lor spatiale.

La Venetia vor rula in total 53 de filme in cele zece zile ale festivalului, dintre care 20 vor fi in competitia pentru castigarea Leului de Aur, ce va fi decernat pe 7 septembrie.

"Abuzuri sexuale, violente asupra femeilor, disparitia legaturilor de familie, criza valorilor...Cineastii nu dau deloc semne de optimism", a spus in iulie directorul festivalului, Alberto Barbera, cand a prezentat programarea peliculelor.

Printre competitori se numara regizorii britanici Stephen Frears ("Philomena") si Terry Gilliam ("The Zero Theorem"), israelianul Amos Gitai ("Ana Arabia") sau japonezul Hayao Miyazaki ("Kaze Tachinu"), care va reprezenta cinematografia asiatica alaturi de cineastul din Taipei Tsai Ming-Liang ("Jiaoyou").

Regizorul Philippe Garrel va reprezenta Franta in competitie cu "La Jalousie", o poveste de dragoste si de cuplu, in care joaca doi din copiii lui, Louis si Esther Garrel, si actrita Anna Mouglalis.

Patrice Leconte va prezenta in afara concursului "Une Promesse", ecranizare a romanului lui Stefan Zweig "Calatorie in trecut". Thierry Ragobert, fost colaborator al comandantului Cousteau, va incheia festivalul cu "Amazonia", film cu animale in 3D, prezentat tot in afara competitiei.

Bernardo Bertolucci va prezida juriul festivalului

Juriul va fi prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, 73 de ani, membrii fiind regizoarea si scriitoarea britanica Andrea Arnold, actrita franceza Virginie Ledoyen, directorul de imagine franco-elvetian Renato Berta si actrita germana Martina Gedeck.

Printre cineastii asteptati cu nerabdare si curiozitate se afla scenaristul american Peter Landesman, care debuteaza in spatele camerei cu "Parkland", film despre asasinarea presedintelui american Kennedy. Lansarea pe marile ecrane este programata in preajma comemorarii a 50 de ani de la moartea lui KFK (22 noiembrie).

Compatriotul sau David Gordon Green intra in competitie cu "Joe", cu Nicolas Cage, iar cineastul Kelly Reichardt va prezenta "Night Moves", film despre un grup de eco-teroristi. Fanii lui James Franco il vor putea vedea in "Child of God", ecranizare a unei nuvele de Cormac McCarty, iar Paul Schrader va fi prezent (in afara competitiei) cu "The Canyons", cu Lindsay Lohan.

In afara de Stephen Frears cu "Philomena", povestea unei irlandeze care isi cauta copilul ce i-a fost luat in adolescenta, cinematografia britanica va fi reprezentata de Terry Gilliam, al carui film este anuntat ca un "Brazil" contemporan, cu Christoph Waltz, Tilda Swinton, Matt Damon si Melanie Thierry. Alte pelicule britanice sunt "Tracks" de John Curran si "Under the Skin", regizat de Jonathan Glazer, cu Scarlett Johansson.

Gazdele vor prezenta doua filme: Emma Dante va aduce primul sau film, "Via Castellana Bandiera", iar Gianni Amelio (Leul de Aur in 1998 pentru "Cosi ridevano") va prezenta "L'Intrepido".

Pentru prima oara vor intra in competitie doua documentare: "The Unknown Known" al americanului Errol Morris, lung interviu al fostului ministru american al Apararii, Donald Rumsfeld, si "Sacro GRA" al italianului Gianfranco Rosi, filmat pe centura Romei.

#Festival Film Venetia 2013, #deschidere festival film, #criza economica film, #filme Festival Venetia 2013 , #Festival de film