Festivalul de Film Cannes 2012 debuteaza miercuri seara

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 19:59
2110 citiri
Festivalul de Film Cannes 2012 debuteaza miercuri seara

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au intrat pe ultima suta de metri in ceea ce priveste pregatirile pentru cea de-a 65-a editie a evenimentului, care se va deschide miercuri seara, printr-o ceremonie fastuoasa, incepand cu ora 20.15 (ora Romaniei).

Actrita franceza Berenice Bejo, interpreta personajului Peppy Miller din filmul "The Artist", lansat chiar la Cannes anul trecut, va fi prezentatoarea principala a galei de deschidere a festivalului, organizat sub semnul celebrei Marilyn Monroe - imaginea afisului oficial al evenimentului.

Dupa ceremonia de deschidere, seara va continua cu proiectia filmului "Moonrise Kingdom", regizat de americanul Wes Anderson.

Cu 91 de filme, dintre care 22 in cursa pentru trofeul Palme d'Or, si o pleiada de staruri, festivalul va sarbatori cea de-a 65-a editie cu mult fast si stralucire: Nicole Kidman, Brad Pitt, Tilda Swinton, Bruce Willis si Marion Cotillard - aceasta pentru prima data in competitie la Cannes - sunt asteptati pe Croazeta, ca si Sean Penn, care si-a confirmat prezenta pentru a participa la o colectare de fonduri pentru Haiti.

In afara de presedintele sau, cineastul italian Nanni Moretti, juriul care va decerna trofeul Palme d'Or din 2011 ii va include pe actorii Diane Kruger, Emmanuelle Devos, Hiam Abbas si Ewan McGregor, regizorii Raoul Peck si Alexander Payne, dar si pe creatorul de moda francez Jean-Paul Gaultier, un cinefil declarat.

Membrii juriului vor avea dificila sarcina de a alege dintre operele cinematografice ale unor regizori afirmati si deja celebri, precum francezii Alain Resnais si Jacques Audiard, canadianul David Cronenberg si iranianul Abbas Kiarostami, sau ale unor regizori mai putin cunoscuti de marele public, precum australian Andrew Dominik si mexicanul Carlos Reygadas.

Cele sapte premii principale ale Festivalului de la Cannes vor fi decernate pe 27 mai, la gala de inchidere.

Prezente romanesti la Cannes 2012

Anul acesta, Romania este reprezentata in competitia oficiala de filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu. Pelicula marcheaza revenirea regizorului roman in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes, la cinci ani dupa premiul Palme d'Or obtinut cu drama "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

Regizorul Paul Negoescu participa la editia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, in sectiunea Semaine de la Critique (17 - 25 mai), cu filmul independent "Orizont".

De asemenea, proiectul "Nu ma atinge-ma", de Adina Pintilie, a fost selectionat pentru Atelierul 2012 al sectiunii Cinefondation de la Festivalul de Film de la Cannes, unde au fost alese 15 proiecte din 15 tari, ale caror regizori vor participa la eveniment, intre 18 si 25 mai, in timp ce filmul de scoala "Tabara din Razoare", in regia lui Cristi Iftime, a fost ales in sectiunea Cinefondation.

#Festival Cannes 2012, #deschidere Cannes 2012, #regizori romani Cannes 2012 , #Festival de film