Mircea Diaconu: Cinematografia trebuie sa-si refaca "urgent" infrastructura

Marti, 29 Mai 2012, ora 19:59
1157 citiri
Mircea Diaconu: Cinematografia trebuie sa-si refaca "urgent" infrastructura

Cinematografia romaneasca trebuie sa-si refaca "urgent" sistemul de exploatare a filmelor, intrucat starea salilor de cinema nu este pe masura productiei si talentului din Romania, a declarat ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

"In domeniul productiei stam bine, la talent la fel de bine, insa distributia filmelor este foarte proasta. Este vorba despre salile de cinema. (...) Ministerul Culturii nu are un buget pentru cinematografie. Aceasta se alimenteaza din diverse surse, care nu tin de minister", a spus Diaconu, in urma unei intalniri pe care a avut-o, marti, cu reprezentantii Uniunilor si Asociatiilor din domeniul cinematografiei.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Culturii, printre subiectele abordate in cadrul intalnirii, se numara posibilitatea realizarii unei strategii culturale, pe o perioada scurta si medie, in ceea ce priveste cinematografia.

"Aceasta strategie culturala presupune toate compartimentele: finantarea, productia, distributia si refinatarea. S-a discutat si despre reformularea legii refinantarii.

Se cauta solutii pentru salile de cinema

S-au identificat problemele in ceea ce priveste distributuia si chiar s-a luat in calcul trecerea anumitor cinematografe in subordinea administratiei locale, insa, deocamdata este doar o propunere", au adaugat sursele citate.

Producatorul Anca Puiu a precizat ca este necesara elaborarea unei strategii pentru ca, in caz contrar, "nu se poate vorbi despre o dinamica a productiei, promovarii si distributiei filmelor".

"In cadrul intalnirii cu ministrul Culturii am discutat si despre cinematografele din mall-uri care fac ceea ce vor ele. In plus, am abordat si problema TVR-ului, care era principalul furnizor al filmelor noastre si care acum are probleme cu bugetul. Sunt multe teatre care s-au reactivat in orasele mici, insa filmul nu-si gaseste locul. Daca un film costa 200-300.000 de euro, distrubutia acestuia trebuie facuta cu 12.000 de euro. Este o suma infima. Vrem sa mergem pe ambele directii. Sa stabilim parteneriate cu cinematografele private, dar si sa facem ceva cu cele de stat", a adaugat Anca Puiu.

#Mircea Diaconu cinematografie, #Mircea Diaconu sali de cinema , #Cinematografie