Lucian Pintilie, omagiat de Les Films de Cannes à Bucarest si Festivalul National de Teatru

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 15:05
1623 citiri
Lucian Pintilie, omagiat de Les Films de Cannes à Bucarest si Festivalul National de Teatru

Desfasurate in aceeasi perioada in acest an, festivalurile Les Films de Cannes a Bucarest (19-28 octombrie) si Festivalul National de Teatru (19-29 octombrie) ii vor aduce un omagiu lui Lucian Pintilie - realizatorul roman care a marcat cu personalitatea si viziunea sa atat teatrul cat si filmul romanesc in ultimii 50 de ani.

"Cred pur si simplu ca asa m-am nascut, cu o viziune catastrofica si o enorma sete de dragoste", declara Lucian Pintilie intr-un interviu din 2003 pentru Romania Libera.

Les Films de Cannes a Bucarest va organiza o integrala a filmelor lui Lucian Pintilie iar Festivalul National de Teatru va prezenta inregistrari inedite cu doua montari ale regizorului: Rata salbatica, de Henrik Ibsen, spectacol realizat de Theatre de la Ville, in 1981 si Flautul fermecat, de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat la Festivalul d'Aix-en-Provence.

Seara de omagiere a lui Lucian Pintilie ca cineast va avea loc sambata, 20 octombrie, la Cinema Muzeul Taranului. Se asteapta participarea la eveniment a numerosi oameni de film si de teatru, colaboratori si apropiati ai lui Lucian Pintilie: Victor Rebengiuc, actorul iconic al regizorului, actritele Mariana Mihut si Maia Morgenstern, cineastii Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu, producatorii Constantin Popescu si Silviu Stavila.

La seara omagiala va fi prezent si Marin Karmitz, cineastul, producatorul si distribuitorul care l-a acompaniat pe Lucian Pintilie la productia filmului Balanta (1992) - lungmetrajul care a marcat reintoarcerea triumfala a regizorului in cinema si la Cannes, dupa perioada exilului fortat.

Vor fi proiectate Fara titlu, documentarul (inceput ca un making-of) despre Lucian Pintilie, realizat de Horea Laptes, care va fi prezent la proiectie, si De ce trag clopotele, Mitica?, film realizat in 1979, dar interzis de regimul comunist si proiectat in tara abia in anul 1990.

"A fost din nou interzis de Ceausescu: nu-i nimic, daca e bun, poate sa si astepte - mi-am zis eu - si m-am si dus sa fac Rata salbatica la Paris, la Theatre de la Ville", povestea regizorul in revista Positif, in 1992.

Seara de omagiere a lui Lucian Pintilie ca realizator de teatru si opera deopotriva va avea loc sambata, 27 octombrie, la HUB FNT / Arcub Gabroveni, incepand cu ora 11:00.

Dupa vizionarea inregistrarilor spectacolelor Rata salbatica si Flautul fermecat, urmate de prezentarea volumului Bricabrac, va avea loc o discutie in amintirea regizorului la care vor participa criticul de cinema Michel Ciment, Marie-France Ionesco, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Dorina Chiriac, Sanda Manu, George Banu, Serge Peyrat, asistentul regizorului timp de 15 ani la Theatre de la Ville, si alti actori sau colaboratori ai regizorului.

Integrala Lucian Pintilie la Les Films de Cannes a Bucarest va incepe vineri, 19 octombrie, cu filmul Balanta, la Cinema Muzeul Taranului (in prezenta lui Marin Karmitz) si va continua la Cinemateca Union cu filmele: Duminica la ora 6 (1965) - duminica, 21 octombrie, Salonul nr. 6 (1978) - luni, 22 octombrie, Terminus Paradis (1997) - marti, 23 octombrie, Reconstituirea (1968) - miercuri, 24 octombrie, Prea tarziu (1996) - joi, 25 octombrie, O vara de neuitat (1994) - vineri, 26 octombrie, Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003) - sambata, 27 octombrie, Dupa-amiaza unui tortionar (2002) si Tertium non datur (2005) - duminica, 28 octombrie.

O parte dintre actorii si membrii echipelor de filmare vor fi prezenti la fiecare dintre proiectii si vor intra in dialog cu publicul.

Intrarea la proiectiile din retrospectiva este libera, in limita locurilor disponibile.

Omagiul Lucian Pintilie este organizat in parteneriat de catre Les Films de Cannes a Bucarest si Festivalul National de Teatru, in colaborare cu Filmex Romania si Centrul National al Cinematografiei, cu sprijinul Fundatiei 9.

O parte din filme vor fi proiectate si in orasele in care au loc editii locale Les Films de Cannes.

Va invitam sa ramaneti la curent cu cele mai noi stiri despre editia 2018 a Les Films de Cannes a Bucarest, urmarind site-ul filmedefestival.ro si pagina oficiala de Facebook. Biletele vor fi disponibile in curand pe Eventbook.ro.

Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest este prezentat de Orange Romania, partener de traditie al evenimentului.

Masina oficiala a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurari, Silva, Apa Nova

Editia a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finantat de Centrul National al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Roman, Ambasada Mexicului in Romania, Hotel Mercure, Hotel Cismigiu, UPS, Defi, SERVE.

Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, Adevarul, Dilema Veche, OK! Magazine, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu. Parteneri de comunicare: PiArt Vision.

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Ne puteti urmari pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

#Lucian Pintilie filme, #proiectii Lucian Pintilie , #Cinematografie