Fonduri de doua milioane de euro, pentru digitalizarea cinematografelor europene

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:45
1160 citiri
Fonduri de doua milioane de euro, pentru digitalizarea cinematografelor europene

Cinematografele din Europa care difuzeaza opere europene non-nationale vor primi sprijin financiar pentru digitalizarea lor, bugetul total alocat in acest sens prin programul Media al Uniunii Europene fiind de doua milioane de euro.

Scopul schemei privind "digitalizarea cinematografelor" este de a incuraja cinematografele sa ruleze un procent semnificativ de opere europene non-nationale, pentru a exploata posibilitatile oferite de tehnologia digitala, potrivit unui anunt al MEDIA Desk Romania.

Prezenta cerere de propuneri are ca scop facilitarea tranzitiei la tehnologia digitala pentru cinematografele care ruleaza filme europene, prin sprijinirea costurilor indirecte in legatura cu achizitionarea unui proiector digital.

Acest apel de propuneri se adreseaza operatorilor europeni independenti de cinematografe a caror activitate principala este proiectia de filme.

Bugetul anual alocat pentru cofinantarea proiectelor este estimat la 2.000.000 de euro.

Contributia financiara atribuita este o subventie si ia forma unei sume forfetare, de maximum 20.000 de euro per ecran.

Aceasta subventie acopera toate costurile legate de trecerea cinematografelor europene la tehnologia digitala, excluzand costurile proiectorului digital si ale serverului.

Cum pot fi accesati banii

Operatorii de cinematografe interesati sa acceseze astfel de fonduri trebuie sa aiba sediul intr-una din cele 27 de tari ale Uniunii Europene; tarile SEE (Spatiul Economic European), Elvetia si Croatia, Bosnia si Hertegovina (cu conditia finalizarii procesului de negociere si a formalizarii participarii acestei tari la programul MEDIA).

Organizatiile candidate trebuie sa fie cinematografe care ruleaza premiere (care programeaza filme europene in premiera, in decurs de maxim 12 luni de la data premierei nationale); sa fie deschise pentru public de cel putin 3 ani; sa dispuna de un sistem de eliberare de bilete si de declaratie de intrare; sa aiba cel putin un ecran si 70 de locuri; sa fi prezentat 520 de proiectii pe an in cazul cinematografelor permanente (cinematografe care functioneaza cel putin 6 luni pe an), 300 de proiectii pentru cinematografele cu un singur ecran (30 de proiectii pe luna) si cel putin 30 de proiectii pentru cinematografele de vara/in aer liber (cinematografe care functioneaza mai putin de sase luni pe an); sa fi avut cel putin 20.000 de spectatori in ultimele 12 luni sau 20.000 de intrari in cinematograf cu plata efectiva a unui bilet normal.

Candidatii care au primit sau vor primi un proiector de la un integrator tert ca urmare a semnarii unui acord privind taxa pe copia virtuala (virtual print fee, VPF) nu vor fi eligibili pentru sprijin.

Pentru a fi considerate eligibile, cinematografele trebuie sa fi proiectat in 2010 cel putin 50% filme europene, dintre care cel putin 30% sa fie filme europene non-nationale.

Un film este considerat european daca se incadreaza in definitia acestor filme prevazuta de programul MEDIA in cadrul schemei de sprijin automat si schemei de sprijin selectiv pentru cinema.

Propunerile trebuie sa fie trimise pana la 31 iulie (data postei), la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) din Bruxelles.

#fonduri digitalizare cinematografe europene, #digitalizare cinematografe , #Cinematografie