Centenarul hotelului Carlton din Cannes, gazda celor mai mari actori

Marti, 05 Martie 2013, ora 18:16
1887 citiri
Centenarul hotelului Carlton din Cannes, gazda celor mai mari actori

Hotelul Carlton din Cannes isi celebreaza in acest an centenarul, bogat in amintiri acumulate in cetatea cinematografiei. Legendarul palat din Cannes a primit nenumarate staruri si a fost locul in care au fost turnate cateva filme de antologie.

Nenumarate fotografii il arata pe Robert Mitchum jucand petanque pe plaja din fata hotelului Carlton, pe Brigitte Bardot si pe Sean Connery mergand prin multime, indreptandu-se spre fostul Palais des Festivals, in prezent demolat.

Sophia Loren, o clienta fidela, s-a cazat in celebrul hotel folosind sapte identitati diferite. Sylvester Stallone, ajuns la hotel cocotat pe plafonul unei limuzine, urmarit de mii de fani, a fost pe punctul de a provoca distrugerea terasei cladirii.

Cinefilii pot sa admire apartamentul cu numarul 623, denumit "Alfred Hitchcock", in care Grace Kelly l-a imbratisat, in 1954, pe Cary Grant intr-o scena memorabila din filmul "To Catch a Thief".

Inainte de turnarea acestui film, Hitchcock slabise opt kilograme, pentru ca si-a dorit "sa profite de preparatele frantuzesti", o pagina de istorie povestita de actualul director al hotelului, François Chopinet.

Cu ocazia primei editii a Festivalului International de Film de la Cannes din 1946, hotelul Carlton i-a primit gratuit pe cei sase jurnalisti care acopereau din punct de vedere mediatic evenimentul. S-a servit musaca la dineul de inchidere, un precursor al dineurilor de dupa proiectiile din epoca moderna ale presedintelui festivalului Gilles Jacob.

Pentru acest observator, care se cazeaza din 1979 in celebrul palat la fiecare editie a festivalului, "Cannes-ul devine un oras erotic", iar hotelul Carlton "aduce un curent de aer cu efect matrimonial".

"In istoria Carlton-ului, numarul cuplurilor care s-au nascut aici este extrem de elocvent", dezvaluie Gilles Jacob, mentionandu-i pe Gregory si Veronique Peck si pe Kirk si Anne Douglas, in prefata unui volum de benzi desenate, editat cu ocazia centenarului renumitului hotel.

Se spune ca cele doua cupole ale palatului au fost inspirate de sanii legendarei Belle Otero, dansatoare si curtezana care a facut sa se intoarca multe capete de regi si de aristocrati in perioada belle epoque.

Hotelul s-a nascut el insusi dintr-o poveste de dragoste: a fost partial finantat de marele duce Mihail, membru al familiei imperiale ruse, care a ales calea exilului la sfarsitul secolului al XIX-lea pentru a se casatori cu nepoata scriitorului Aleksandr Puskin.

Niciun hotel din vechiul sat de pescari nu avea sali de baie private, iar cuplul avea nevoie de un loc adecvat in care sa primeasca aristocratia rusa.

#celebrare hotel Carlton, #hotel Carlton Cannes, #vedete Carlton Cannes , #Cinematografie