"Margin Call" - un film extraordinar care umanizeaza Wall Street-ul?

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00
2126 citiri
"Margin Call" - un film extraordinar care umanizeaza Wall Street-ul?
Margin Call

"Margin Call" (Panica pe Wall Street), film care a avut premiera pe 21 octombrie, este un "must see" pentru orice persoana interesata de modul in care s-a ajuns la criza economica actuala. La limita dintre documentar si pelicula artistica, povestea este spusa de actori celebri al caror joc iti taie rasuflarea.

Filmul prezinta 24 de ore de criza din viata unei companii fictive, care se vede nevoita sa vanda urgent un volum enorm de active toxice pe piata. Miscarea va duce intr-un final la destabilizarea si chiar falimentul cumparatorilor, relateaza Forbes.

Totul este relatat prin prisma analistilor, managerilor, vice-presedintilor si a directorului executiv al companiei, jucat de Jeremy Irons. Ritmul febril si palpitant in care acestia incearca sa rezolve situatia are ca rezultat o poveste incredibil de incitanta.

De fapt, personajele sunt atat de absorbite de activitatea din birou incat poti jura ca nu au niciun fel de viata personala.

Scenaristii au tinut victimele companiei departe de ecran, firul epic concentrandu-se exclusiv pe angajatii care incearca sa faca fata crizei si sa scape de activele toxice, care ameninta existenta firmei.

Pe parcursul filmului, ne dam seama ca personajele sunt pe deplin constiente, intr-un sens intelectual, de consecintele morale ale actiunilor lor. Acestia stiu ca vor distruge vieti, insa perspectiva ii lasa rece.

Spre sfarsitul filmului, cel mai crud dintre personaje, Eric Dale (interpretat de Stanley Tucci), cel care se apropie cel mai mult de statutul de erou, numeste actiunile companiei ca fiind necesare sustinerii stilului de viata al paturii bogate a New York-ului.

In ciuda tuturor acestor aspecte, s-a spus despre Margin Call ca ar umaniza Wall Street-ul.

"Un film extraordinar, care umanizeaza autorii si beneficiarii crizei financiare din 2008", scria New York Times in urma premierei.

Unul dintre staruri, Kevin Spacey, spune in clipul de promovare a peliculei ca avem de-a face cu o umanizare intentionata a finantistilor. Pe unii dintre acestia, Spacey i-a cunoscut in viata reala in timpul colectarilor de fonduri pentru teatrul Old vic.

Pe de alta parte, prin focusarea intensa pe slefuirea personajelor care cauzeaza catastrofa financiara si prin ascunderea victimelor de ochii publicului, filmul, de fapt, nu umanizeaza wall Street-ul.

Ceea ce face este sa anestezieze audienta in fata faptelor atroce ale personajelor. Ca si acestea din urma, publicul este constient din punct de vedere intelctual de efectele cumplite ale actiunilor companiei, insa amprenta emotionala lipseste din motiv ca victimele raman fiinte imaginare.

Asadar, putem spune nu doar ca filmul nu umanizeaza Wall Street-ul, insa ca reuseste sa faca exact contrariul.

#recenzie film, #review margin call, #Margin Call recomandare film, #kevin spacey , #Box office