Detalii insolite din istoria premiilor Oscar

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 15:51
1335 citiri
Detalii insolite din istoria premiilor Oscar

Editia 86 a din istoria galei Oscar va avea loc duminica seara, la Dolby Theatre din Los Angeles,fiind caracterizata de multe detalii notabile sau insolite.

Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar ("Teapa in stil american/ American Hustle"), Jennifer Lawrence este cea mai tanara actrita selectata de cel putin trei ori la trofeele Academiei americane (dupa "Mainile tatalui meu/ Winter's Bone" si "Scenariu pentru happy-end/ Silver linings playbook"), potrivit Mediafax.

Megan Ellison, de doua ori nominalizata anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun film - "American Hustle" si "Ea/ Her", este al patrulea producator de film (si prima femeie producator) nominalizata de doua ori in acelasi an in aceasta categorie, dupa Francis Ford Coppola, Fred Roos si Scott Rudin.

In 2013, "Scenariu pentru Happy-end", de David O. Russell, a fost primul film de la "Reds", de Warren Beatty (1981), care a obtinut nominalizari la categoriile "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", precum si cele patru categorii de interpretare. Regizorul repeta reusita anul acesta, cu "American Hustle".

Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin ("Tinutul din mijlocul verii/ August: Osage County"), Meryl Streep si-a doborat anul acesta propriul record. In categoriile de interpretare, ea detine cele mai multe nominalizari - 18. Ea este urmata in top de Katharine Hepburn si Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Geutatea unei statuete Oscar, care are o inaltime de 34 de centimetri,este de 3,85 kilograme.

3.400 este numarul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizata in fiecare an, incepand din 2002.

1929 este anul primei editii a premiilor Oscar, la doi ani dupa infiintarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numarul jurnalistilor si angajatilor din mass-media acreditati la Oscar.

300 este numarul fericitilor castigatori, alesi prin tragere la sorti, ai locurilor de langa covorul rosu pe care vor defila celebritatile.

24 este numarul categoriilor de premii - cu exceptia celor pentru intreaga cariera -, insa pot exista mai multi castigatori in cadrul unei singure categorii.

19 este recordul de nominalizari la Oscar, deloc de invidiat, detinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obtinut niciodata acest trofeu.

Persoana care a castigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive si 4 onorifice).

Kathryn Bigelow este prima femeie premiata cu Oscar pentru regie - in 2010, pentru "The Hurt Locker".

#premii Oscar, #nominalizari premii Oscar, #actori filme , #Actori