WikiLeaks cere Google si Facebook sa anunte daca au primit citatii de la instantele SUA

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 23:29
1353 citiri
WikiLeaks cere Google si Facebook sa anunte daca au primit citatii de la instantele SUA

 WikiLeaks cere Google si Facebook sa desecretizeze eventuale citatii primite din partea instantelor americane, dupa ce Twitter si-a anuntat mai multi utilizatori ca un tribunal din Virginia i-a cerut date privind mai multe persoane asociate cu site-ul, relateaza Guardian, in editia online, potrivit Mediafax.

"Astazi a fost confirmata pentru prima data existenta unei anchete de spionaj secrete a guvernului american asupra WikiLeaks, in momentul in care citatia a ajuns in domeniul public", se arata intr-o declaratie a site-ului WikiLeaks.

Citatia, aprobata in decembrie de un tribunal din Virgina, cere site-ului Twitter, cu sediul in San Francisco, sa predea toate detaliile conturilor si mesajele private primite de cinci persoane.

Printre acestea se numara fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fostul analist militar Bradely Manning, suspectat ca ar fi la originea scurgerii informatiilor publicate de WikiLeaks, parlamentarul islandez Brigitta Jonsdottir, si hackerul olandez Rop Gonggrijp.

Trei dintre acestia - Gonggrijp, Assange si Jonsdottir - sunt numiti "producatori" ai primei scurgeri semnificative de informatii confidentiale - inregistrarea video a atacului lansat de un elicopter Apache, soldat cu moartea unor civili si a unor ziaristi la Bagdad.

Citatia se refera si la contul lui Jacob Applebaum, programator american care a fost oprit in iulie la revenirea din Olanda in Statele Unite, cand computerul si telefoanele i-au fost controlate de oficialii americani.

Tribunalul care a emis citatia a apreciat ca exista motive rezonabile pentru a crede ca Twitter detine informatii si materiale "relevante pentru o ancheta penala".

Documentul judiciar solicita Twitter sa nu avertizeze persoanele vizate, insa compania a contestat cu succes aceasta prevedere.

Citatia cere predarea detaliilor legate de adresele IP folosite pentru accesarea conturilor, care ii pot ajuta pe anchetatori sa identifice modalitatile de comunicare folosite de cei vizati, precum si adresele de email folosite de acestia.

WikiLeaks considera ca emiterea citatiei reprezinta un act de hartuire.

"Daca guvernul iranian ar fi incercat sa obtina prin mijloace coercitive informatii de la ziaristi si activisti ai unor tari straine, grupurile pentru drepturile omului din intreaga lume ar fi protestat", se arata intr-o declaratie semnata de Assange. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #google, #facebook, #twitter , #stiri Facebook