Tranzactia Skype: Microsoft plateste, Facebook castiga

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 16:00
3321 citiri
Tranzactia Skype: Microsoft plateste, Facebook castiga

In dimineata zilei in care Microsoft a anuntat ca va cheltui 8,5 miliarde de dolari pentru achizitionarea companiei de apeluri audio-video Skype, s-au ridicat foarte multe intrebari cu privire la modul in care aceasta tranzactie va afecta Facebook, deoarece saptamana trecuta aparusera zvonuri despre achizitia Skype de catre Facebook.

Cu toate ca Microsoft a platit in plus pentru Skype, tranzactia si-a meritat banii , aceasta fiind cea mai importanta achizitie facuta de compania lui Steve Ballmer.

Potrivit unor surse din cadrul Facebook, CEO-ul Mark Zuckerberg a fost in discutii cu reprezentantii Skype pentru achizitionarea companiei pentru suma de 3-4 miliarde de dolari. Pentru Skype a candidat chiar si gigantul Google.

Analistii din piata spun ca Microsoft a cumparat Skype pentru a o tine la distanta fata de Google.

In ceea ce priveste Facebook, analistii spun ca reteaua sociala a lui Zuckerberg a pierdut o mare sansa.

"Acest lucru tine pe loc dezvoltarea Facebook. Daca vor sa realizeze integrare video si audio vor avea nevoie de foarte mult timp.

Achizitionarea Skype le-ar fi adus un plus de valoare, dar nu cred ca au suficienta putere financiara pentru acest lucru", a declarat Leif Olof Wallin, vice presedinte la firma de cercetare Gartner.

Pe de alta parte, exista voci in piata care spun ca Facebook ar putea fi de fapt marele castigator din aceasta tranzactie, avand in vedere legaturile stranse ale companiei cu Microsoft.

Microsoft a investit 240 de milioane de dolari in Palo Alto in 2007, o investitie care astazi ar putea valora 800 de milioane de dolari.

In 2010, Microsoft si Facebook au anuntat ca-si vor uni fortele pentru dezvoltarea retelelor sociale, Microsoft folosind datele sociale ale Facebook in motorul sau de cautare, Bing.

Facebook si-a demonstrat anterior interesul pentru Skype: reteaua sociala a inceput sa-si incurajeze utilizatorii sa se conecteze prin Skype pentru a gasi persoane de contact.

Analistii din piata spun ca aceasta achizitie este o victorie pentru Facebook, in cadrul careia Microsoft are actiuni si in consecinta diverse interese. Compania de social media va putea folosi tehnologia Skype pentru a imbunatati Facebook Chat,  fara costurile imense pe care le-ar fi presupus constructia infrastructurii "peer-to-peer" de la zero.

In plus, Facebook ar putea utiliza credite in moneda virtuala pentru a conduce serviciul SkypeOut, care permite utilizatorilor sa sune atat pe telefonul mobil cat si pe cel fix.

Microsoft va profita din plin de aceasta achizitie.

Cat de curand, vom vedea Skype pe toata gama de produse Microsoft, de la Xbox, Xbox Live si Kinect la Windows Phone, Lync si Outlook.

Platforma Windows a facut cu greu fata pana acum pe piata sistemelor de operare a telefoanelor mobile, insa Skype va oferi companiei un chat audio-video, un adevarat competitor pentru aplicatia Voice de la Google si Face Time de la Apple.

Potrivit CEO-ului Skype, Microsoft le ofera in schimb posibilitatea sa ajunga la toata lumea.

Folosesti Skype pe Mac, device-uri Android sau webcam?

Sa speram ca il vei putea folosi fara griji si ca Microsoft va sprijini in continuare clientii vechi ai serviciului.

#companie, #companie apeluri, #comunicare, #facebook, #google, #microsoft, #motor de cautare, #retea sociala, #sistem operare, #telefoane mobile , #tranzactie, #tranzactie skype , #stiri Facebook