Ti-ai "vandut" identitatea fara sa stii. Vezi cum te-au "furat" companiile

Marti, 28 Iunie 2011, ora 12:14
2257 citiri
Ti-ai "vandut" identitatea fara sa stii. Vezi cum te-au "furat" companiile

Companiile web isi ascund intentiile in spatele acordurilor de utilizare ale unor software-uri pe care tu le instalezi. De multe ori se intampla sa fim de acord cu termenii de utilizare ai unui software fara a citi ce e ascuns in text. Potrivit unui studiu, 97% dintre utilizatorii de internet sunt de acord cu termenii de licenta ai unui program inainte de a verifica ce au semnat. Daca ai cont de Yahoo, Facebook sau Google, ai fost de acord sa-ti vinzi identitatea companiei web.

Iata ce ai semnat in momentul in care ai instalat diverse programe:

Apple

Apple vrea sa stie daca esti sau nu un terorist.

In acordul de utilizare al software-ului iTunes, Apple interzice folosirea acestuia de catre userii din tarile care au embargo SUA.

Prin semnarea acelui acord, te angajezi ca nu vei folosi produsul intr-un scop interzis de legislatia SUA, nu vei contribui la productia de rachete, arme nucleare, chimice sau biologice.

Intr-un alt paragraf, Apple avertizeaza ca software-ul iTunes nu trebuie utilizat in situatiile in care anumite erori ale continutului, date, sau informatii furnizate de catre software care ar putea duce la moarte, la daune fizice sau psihice, la erori ecologice grave.

De asemenea, acesta nu trebuie utilizat la exploatarea instalatiilor nucleare, la sisteme de navigatie, de comunicare sau de control al traficului aerian.

Google

Google vrea sa stie daca poate sa faca tot ceea ce doreste cu informatiile tale personale.

Iar tu ai fost de acord prin semnarea acordului.

Lansarea din 2008 a Google Chrome a fost intampinata de controverse atunci cand o scanare a acordului a descoperit ca utilizatorii ii ofera lui Google licenta perpetua, irevocabila in intreaga lumea de a reproduce, a adapta, modifica, traduce, publica si distribui orice continut pe care tu, ca utilizator de servicii Google, il trimiti sau il folosesti.

Pe fondul obiectiilor, Google a adaugat: “voi pastra drepturile de autor si orice alte drepturi din continutul pe care il trimiteti sau il postati prin intermediul serviciilor”.

Yahoo

Compania vrea sa stie daca poate sa pastreze informatiile tale personale.

In 1999, Yahoo a cumparat serviciul gratuit de hosting Geocities si a modificat acordul de utilizare astfel incat sa obtina orice continut gazduit de aceste site-uri.

Publicitatea negativa a determinat compania sa renunte la planul sau.

Facebook

Daca ai un cont de Facebook, ai fost de acord ca informatiile tale personale sa fie oferite agentiilor de publicitate.

Inca de la inceput, Facebook a fost un serviciu destul de controversat referitor la termenii pe care utilizatorii trebuie sa-i respecte.

Un exemplu notabil a fost atunci cand multi utilizatori s-au infuriat cand au aflat despre Beacon, o initiativa de advertising care ar fi dezvaluit toate datele userilor Facebook.

In 2009, site-ul a fost determinat sa modifice acordul prin care utilizatorii permit companiei reutilizarea continutului.

Amazon Kindle

Blogul tau apartine companiei.

Unii blogeri au avertizat ca odata ce te-ai inscris pe Amazon Kindle ai intrat intr-o piata de desfacere pentru bloguri.

In momentul in care te inscrii, oferi o licenta companiei Amazon prin care aceasta poate face tot ceea ce doreste cu blogul tau.

“Aceasta include modificarea continutului, sau chiar utilizarea acestuia intr-o carte, cu permisiunea ta”.

De asemenea, prin semnarea acordului, te angajezi sa ii oferi Amazon licenta de a distribui publicatiile tale prin intermediul unor terte parti, in toate formatele digitale, prin toate mijloacele de distributie digitala.

Mai mult, Amazon primeste dreptul de a utiliza, a reproduce, adapta, modifica si de a crea lucrari derivate din ceea ce tu postezi pe blog.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#yahoo, #google, #software, #termeni utilizare software, #utilizatori, #internet, #identitate web, #companii web, #acord utilizare, #facebook, #furt date personale , #stiri Facebook