Sfaturi de "job hunting" pentru specialistii in IT

Marti, 15 Martie 2011, ora 15:58
2291 citiri
Sfaturi de "job hunting" pentru specialistii in IT

Oamenii cu aptitudini tehnice deosebite nu sunt intotdeauna cei mai buni in a-si face un marketing in fata intervievatorului, iar Fortune CNN a alcatuit o lista de sfaturi pentru ca expertii in IT sa isi pregateasca un profil solid, apreciat de viitorii angajatori.

Brandingul personal sau arta de a crea o imagine unica impresionanta pentru angajatori nu este tocmai punctul forte al acestui tip de profesionisti, care au tendinta de a se concentra prea mult pe rolurile lor individuale, pe proiectele lor de succes si asupra aspectelor operationale din cadrul ultimului job.

Toate experientele sunt importante in CV, insa trebuie sa faci un pas mai departe si sa iti corelezi aptitudinile cu idei concrete despre valoarea pe care aceste aptitudini o pot aduce pentru organizatie, per ansamblu.

Iata cateva sugestii aplicate pentru expertii in IT care doresc sa isi gaseasca un nou job:

Documenteaza-te despre potentialii angajatori

Fii atent la stirile care apar zilnic despre starea angajatilor companiilor de IT si care este directia catre care ele se indreapta acum.

Trebuie sa cunosti contextul in care se dezvolta compania, pentru a putea explica modul in care crezi ca ai putea sa aduci un plus de valoare companiei.

Fii pregatit sa dai detalii

Vorbeste despre modul in care realizarile tale au contribuit la indeplinirea de obiective cuantificabile pentru angajatorul tau.

Pregateste rezumate ale evenimentelor de succes din viata ta profesionala, in care sa prezinti provocarea initiala, contributia ta la solutionarea problemei si rezultatul final.

Daca vorbesti cu un angajator care nu are expertiza tehnica trebuie sa folosesti jargonul si acronimele cat mai putin si sa vorbesti, mai degraba, despre impactul pe care munca ta l-a avut in departamente care depasesc sfera IT.

Nu uita sa iti "slefuiesti" imaginea online

Asigura-te ca profilul tau de LinkedIn este actualizat si poti face putina "curatenie" pe profilul de Facebook, stergand orice poza sau comentariu care nu te avantajeaza.

In ziua de astazi, oricine isi cauta un job, indiferent de domeniu, trebuie sa se astepte sa fie verificat online de catre potentialii angajatori.

Asigura-te ca imaginea ta ii va multumi pe toti.

Fa-ti un CV functional

Cel mai important este ca CV-ul tau sa fie usor de citit, astfel incat angajatorul sa poata scana rapid aptitudinile si experienta relevanta.

Foloseste acele "bullets" pentru a enumera fiecare realizare sau proiect care a imbunatatit eficienta sau a generat noi economii pentru o anumita companie.

Angajatorii selecteaza candidatii si dupa cuvintele-cheie, de aceea trebuie sa le incluzi si tu chiar in corpul CV-ului.

In plus, CV-ul tau trebuie sa contina si un rezumat tehnic, la inceput.

Nu exagera cu prezentarea experientei tale, dar, in acelasi timp, asta nu inseamna ca CV-ul tau nu poate depasi o pagina, ci mai degraba ca lungimea prezentarii trebuie sa fie direct proportionala cu anii de experienta profesionala.

#angajator, #companii de it, #cv, #experienta profesionala, #job in it, #sfaturi de job hunting, #specialisti it , #stiri Facebook