Scoala unde copiii invata "social networking"

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 07:19
2077 citiri
Scoala unde copiii invata "social networking"

Au aparut scoli care, pe langa materii banale, cum ar fi citire, scriere si matematica, ii initiaza pe elevi in domenii demne de secolul XXI. Unul dintre acestea este "stiinta digitala", copiii pregatindu-se astfel pentru o societate in care profilele de pe internet si fluenta in utilizarea retelelor sociale sunt ridicate la nivel de arta.

O astfel de institutie este Scoala din cadrul Universitatii Columbia care, de curand, si-a construit o retea sociala privata.

"Le oferim elevilor o cetate fortificata in care pot experimenta. Acest lucru ii va ajuta enorm, din moment ce vor utiliza retele sociale tot restul vietii", a declarat pentru Forbes Don Buckley, directorul de tehnologie a comunicatiilor in cadrul institutiei.

La sfarsitul fiecarui an scolar, activitatea de pe retea este arhivata, iar amprentele digitale ale elevilor sunt sterse pentru a fi construite de la zero dupa vacanta.

Realizata cu fonduri reduse, pe baza sistemului open source Elgg, "The School" (Scoala), numeste aceasta retea "The Social Network" (Reteaua Sociala).

Exista, de asemenea, un site privat pentru video, numit "The Tube", si unul pentru fotografii, "The Gallery".

Rezultatul este, de fapt, versiunea pre-scolara a Facebook. The School vrea ca elevii sa invete despre "gardienii vietii digitale", dupa cum spune Buckley, cum ar fi "audienta invizibila", "permanenta si persistenta" lucrurilor postate online, si usurinta cu care datele tale pot fi copiate si postate in alta parte.

Un sondaj recent demonstreaza ca acestea sunt lucruri la care majoritatea copiilor nu s-au gandit. Iar The School nu vrea ca cei mici sa invete aceste lectii "in salbaticie" (pe Facebook, spre exemplu), unde pot face greseli care ii vor urmari toata viata.

Scoala are in acest moment 500 de elevi, jumatate fiind copii din Scoala Columbia, iar restul din comunitate. 300 dintre acestia sunt activi pe The Social Network. Initierea are loc in clasa a sasea. "Nu poti spune ca este prea devreme", spune Buckley.

Integratorul in tehnologie al scolii, Karen Blumberg, lucreaza indeaproape cu elevii si se ocupa de rezolvarea situatiilor "de urgenta". "Acestea apar inevitabil. Insa zicala mea este urmatoarea: daca vei face o greseala, fa-o aici, inainte sa fie publica si permanenta", spune Blumberg.

Cand le-au facut cunostinta prima data elevilor de clasa a sasea cu reteaua, le-au explicat pe larg despre tipurile de informatii pe care ar trebui sa le contina profilul lor.

"Doar pentru ca exista o casuta pentru numarul de telefon sau adresa, nu inseamna ca trebuie sa o si completeze", mai spune Blumberg.

Elevii mai invata cum sa-ti aleaga o poza de profil, cum sa foloseasca fotografia unui produs si ce inseamna termenii specifici din social networking (Ex. care este diferenta intre "followers" si "friends").

De asemenea, elevii si profesorii abordeaza si teme economice si politice legate de retelele sociale.

#retea sociala, #facebook copii internet, #educatie copii retele sociale , #stiri Facebook