Romanii, dependenti de mici de socializarea online

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 23:32
2426 citiri
Romanii, dependenti de mici de socializarea online

Aproximativ 63% dintre copiii romani cu varste intre 13 si 16 ani si 29% dintre cei intre 9 si 12 ani au profil pe un site de socializare, potrivit unui studiu european, care arata ca tinerii din Romania sunt fruntasi la folosirea Hi5, potrivit Mediafax. 

Conform unui sondaj realizat pentru Comisia Europeana si publicat luni, in UE, 77% dintre copiii cu varste intre 13 si 16 ani si 38% dintre cei cu varste intre 9 si 12 ani au un profil pe un site de socializare in retea.

Datele arata ca, in Romania, 63% dintre adolescentii cu varste intre 13 si 16 ani si 29 % dintre cei cu varsta intre 9 si 12 ani au profil pe un site de socializare.

Un sfert dintre copiii care utilizeaza site-uri precum Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw sau Myvip afirma insa ca profilul lor este "public", ceea ce inseamna ca poate fi vazut de oricine, iar multi dintre ei isi afiseaza adresa si/sau numarul de telefon, potrivit studiului realizat de EUKidsOnline pentru Comisia Europeana.

Studiul arata ca Facebook este reteaua de socializare preferata de tinerii cu varste intre 9 si 16 ani la nivelul UE, cu o medie de 57%. Tinerii romani nu par insa, potrivit studiului, atrasi in mod special de Facebook, doar 25% dintre ei declarand ca au profil pe aceasta retea de socializare.

Procentul este mult mai mare in tari precum Cipru (98%); Italia (94%), Grecia (93%), Franta(87%), Cehia(91%), Marea Britanie (87%), Danemarca (85%), Suedia (73%), Austria (75%), Bulgaria(72%) sau Belgia (70%).

Tinerii romani sunt insa in fruntea clasamentului la utilizarea retelei Hi5, reprezentand 2% din totalul utilizatorilor acestui site de socializare la nivel european.

Studiul mai arata ca 52% dintre parintii copiilor romani le permit acestora sa utilizeze retele de socializare "in orice moment", in timp ce 35% le interzic total aceasta activitate, iar 13% le dau voie tinerilor sa acceseze aceste retele numai in anumite momente sau sub supraveghere.

Potrivit sondajului publicat luni de reteaua EUKidsOnline, la care au participat 25.000 de tineri din 25 de tari europene, 38% dintre copii cu varste intre 9 si 12 ani afirma ca au un profil pe site-uri de socializare in retea, ponderea cea mai mare fiind inregistrata in Olanda (70%), iar cea mai scazuta in Franta (25%).

Retelele de socializare sunt si mai populare in randul adolescentilor cu varste intre 13 si 16 ani, 77% dintre acestia declarand ca au deja un profil.

Dintre copiii cu varste intre 9 si 12 ani, 15% afirma ca au peste 100 de contacte in lista de prieteni, ponderea cea mai mare fiind inregistrata in Ungaria (47%).

Ponderea adolescentilor cu varste intre 13 si 16 ani care au peste 100 de contacte in lista este mai ridicata in Belgia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia si Marea Britanie decat in alte tari. Un sfert dintre copiii activi pe site-urile de socializare in retea afirma ca profilul lor este accesibil publicului.

O cincime dintre copiii ale caror profiluri sunt publice spun ca si-au afisat acolo adresa si/sau numarul de telefon.

In 15 tari din 25, tendinta de a avea profiluri publice este mai mare la copiii de 9-12 ani decat la cei de 13-16 ani. Numai 56% dintre copiii de 11-12 ani afirma ca stiu cum sa modifice setarile de confidentialitate ale profilului lor din reteaua de socializare.

Adolescentii au deprinderi mai bune in acest sens, 78% dintre cei cu varste intre 15 si 16 ani declarand ca stiu cum sa isi modifice setarile de confidentialitate. " Tot mai multi copii utilizeaza site-urile de socializare in retea, insa multi dintre ei nu isi iau toate masurile necesare pentru a se proteja online .

Acesti copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hartuirea (cyberstalking) sau abuzul de incredere (grooming).

Prin urmare, toate societatile care administreaza retele de socializare trebuie sa ia masuri urgente pentru ca profilurile minorilor sa nu poata fi accesate in mod automat decat de persoanele aflate in lista lor de contacte autorizate si, de asemenea, sa nu poata fi gasite cu ajutorul motoarelor de cautare. In plus, societatile care nu au aderat inca la acordul privind «Principiile pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UEA» sunt invitate sa adere fara intarziere, pentru a garanta siguranta copiilor", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabila cu Agenda Digitala. 

#facebook, #retele de socializare, #utilizatori de facebook, #hi5 , #stiri Facebook