Povesti de succes: Increderea in afaceri predata de Alexandru Massaci, PwC

Vineri, 19 August 2011, ora 16:01
3304 citiri
Povesti de succes: Increderea in afaceri predata de Alexandru Massaci, PwC

Succesul este un ideal pe care putin il ating, si vizeaza atat planul profesional, cat si cel personal. Alexandru Massaci, Director Impozit Venitul persoanelor Fizice si coordonator in cadrul PricewaterhouseCoopers  este un exemplu graitor pentru modul in care, prin multa munca si vointa, poti atinge acest succes.

Alexandru Massaci este absolvent al MBA-ului Romano-Canadian si a trecut, in cariera sa, si prin stadiul de antreprenoriat intr-o perioada tulbure din economie, cand inflatia in Romania era de 30%.

"Am pierdut. Asta a fost prima lectie de business si primul conflict deschis cu sistemul corupt al acelor ani. Devenisem insa ceea ce se cheama 'street wise': stiam ce trebuie facut sa te descurci in hatisurile capitalismului incipient al anilor'90.

Aceasta mi-a folosit foarte mult atunci cand am decis sa accept oferta PwC" a declarat Alexandru Massaci.

Massaci lucreaza in Pricewaterhouse Cooopers de 17 ani si a ocupat, pe rand, functia de director administrativ, apoi director de IT, a lucrat apoi in consultanta manageriala si a studiat managementul schimbarii, a negociat pentru British Petroleum achizitia unei fabrici de GPL cu Fondul Proprietatii de Stat si a acordat consultanta primilor dezvoltatori imobiliari din Bucuresti.

Trecerea la consultanta fiscala a fost o etapa extrem de importanta pentru acesta, moment in care a avut contact cu oameni importanti din lumea afacerilor din afara tarii si in care acesta a invatat sa priveasca lucrurile in ansamblul lor.

"Atunci am inceput sa invat sa privesc lucrurile in ansamblul lor si sa caut sa inteleg la nivel macro care erau efectele consultantei pe care o dadeam. De atunci am deprins obiceiul de a privi ansamblul", declara Massaci.

La intoarcerea in Romania acesta a dezvoltat o linie consultanta pentru "private client" in care asista clientii cu venituri mari sa isi protejeze averea si sa isi planifice succesiunea.

"Am dezvoltat, de asemenea, un grup dedicat consultantei pentru imigrare si emigrare a fortei de munca si am repurtat un mare succes in lunile dinaintea aderarii Romaniei la UE, cand printr-un lobby sustinut am reusit sa influentam schimbarea legislatiei in materie - in spirit European", sustine Alexandru Massaci.

In acest moment coordoneaza Servicii pentru Companii Private, din cadrul Pricewaterhouse Cooopers, un grup de consultanti pentru antreprenori, o concretizare a conceptului de "consilier de incredere".

"Acest concept vine de la David H. Meister, cel care, impreuna cu alti 2 autori, Green si Galford, a scris o carte cu cativa ani in urma despre importanta increderii in relatiile de afaceri. Pe scurt, relatia antreprenor - consultant, disputele cu inspectorii se transforma de multe ori intr-un joc al argumentelor juridice si exersarea puterii de persuasiune", explica acesta.

Succesul, un element care include viata personala

Viata personala este o provocare pentru orice profesionist, iar Alexandru Massaci a reusit sa gaseasca echilibrul necesar succesului si vede deja o oportunitate in cei doi copii adolescenti in care isi pune mari sperante.

"Dar nu ma plang, deja vad o oportunitate! Aceea de a invata de la ei cum este si ce vrea "Generatia Y" - este fascinant.

Ii privesc cum sunt capabili sa faca atatea lucruri in paralel, sa priveasca la televizor, sa scrie mesaje sms, sa verifice conturile de Facebook si hi5 simultan. Asta e adevaratul "multi tasking" de care avem nevoie si la birou!

Generatia Y nu are rabdare, pune totul la indoiala si ne socoate, cred, responsabili pentru distrugerea planetei. Adevarul este ca imi pun mare speranta in ei sa gaseasca raspuns marilor intrebari legate de viitorul nostru, de incalzirea globala, de imbatranirea demografica, de reducerea resurselor etc.

Copiii nostri fac in mod natural ce noua ne-a trebuit sa invatam la anii maturitatii: sa colaboram, sa dezvoltam retele de relatii si sa ne implicam activ in responsabilitatea sociala. Traim vremuri interesante!", spune Alexandru Massaci. 

#afaceri, #alexandru massaci, #i ncredere afaceri, #povesti succes, #pwc , #stiri Facebook