Pakistanul redeschide accesul la YouTube

Joi, 27 Mai 2010, ora 10:12
1391 citiri
Pakistanul redeschide accesul la YouTube

Utilizatorii din Pakistan pot accesa din nou YouTube, dupa ce Pakistanul a ridicat miercuri intedictia de acces introdusa pentru a denunta continutul site-ului considerat "blasfemator", noteaza Mediafax.

Site-ul "YouTube a fost deblocat, dar link-urile catre continuturile considerate blasfematoare raman inaccesibile in Pakistan", a declarat un oficial din din cadrul Autoritatii Pakistaneze pentru Telecomunicatii (PTA), Khurram Mehram.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Rehman Malik, anunta ca Islamabadul va restabili in zilele urmatoare accesul la site-urile Facebook si YouTube, blocate de patru zile, dar nu si la paginile cu continut considerat "blasfemator".

PTA a blocat, de asemenea, accesul la Wikipedia, saptamana trecuta, subliniind ca acolo pot fi accesate tot mai multe continuturi considerate "profanatoare".

"Am discutat despre acesta problema astazi, in cadrul unei sedinte de Guvern. Le-am spus colegilor mei ca blocarea acestor site-uri nu este un lucru bun", a declarat Malik. "Le-am spus ca doar anumite pagini care contin elemente blasfematoare ar trebui sa fie blocate, si nu intregul site", a subliniat el.

PTA a subliniat ca va ridica interdictiile de acces la aceste site-uri si pagini de Internet, dar la "ordinul" Guvernului.

Un concurs de desene despre profetul islamului, Mahomed, lansat de un utilizator occidental pe Facebook, a provocat manifestatii ostile fata de aceasta retea de socializare online in mai multe orase din Pakistan, Guvernul luand hotararea sa blocheze accesul la aceasta retea, dar si la YouTube.

Guvernul a "condamnat cu fermitate", intr-un comunicat, difuzarea de desene reprezentandu-l pe profetul Mahomed si a ordonat ca asemenea continuturi sa nu poata fi accesibile prin Internet, in Pakistan.

Islamul interzice in mod strict reprezentarea sau desenarea in orice fel a lui Mahomed.

Pagina de Facebook care gazduia desenele controversate a disparut vineri din reteaua de socializare, fiind suprimata de autorul acesteia.

"Facebook nu a luat nicio masura impotriva acestei pagini", a dat asigurari site-ul californian.

Cateva mii de pakistanezi au iesit in strada pentru a protesta fata de acest concurs.

Acest caz nu a luat, insa, amploarea celui privind publicarea caricaturilor infatisandu-l pe Mahomed de catre un cotidian danez, iar ulterior de catre alte publicatii europene, in 2006, care a provocat manifestatii de masa in lumea musulmana.

Autoritatile din Pakistan au mai blocat anterior, in februarie 2008, YouTube, din cauza unor proteste similare impotriva unor desene infatisandu-l pe profetul islamului.

#pakistan, #youtube, #facebook, #acces , #stiri Facebook