Numele victimelor tragediei din Ucraina, folosite de hackeri pe Facebook

Luni, 21 Iulie 2014, ora 16:05
1850 citiri
Numele victimelor tragediei din Ucraina, folosite de hackeri pe Facebook
Foto: discovermagazine.com

Numele si fotografiile victimelor avionului malaysian prabusit joi in Ucraina sunt exploatate de escroci, care creeaza pagini false pe Facebook in onoarea acestora, pentru a directiona traficul online catre alte site-uri.

Facebook a inchis paginile respective, dar site-ul extern goalshighlights.com ramane activ, informeaza Daily Mail in editia electronica de luni, citat de Mediafax.

Acesta a fost inregistrat in Bucuresti in 2010, iar Furnizorul Serviciilor Internet (ISP) a fost localizat in Olanda, potrivit dailymail.co.uk.

Paginile de Facebook, create in ziua catastrofei, le cereau utilizatorilor sa acceseze un link catre un site care ar prezenta imagini de la prabusirea avionului Boeing al Malaysia Airlines.

"Camerele video au surprins momentul prabusirii avionului MH17 in Ucraina. Urmariti inregistrarea video aici", preciza link-ul respectiv.

Ken Gamble, presedintele filialei australiene a Asociatiei Internationale pentru Prevenirea Criminalitatii cibernetice, a declarat ca pare ca site-ul sa fi fost spart pentru a duce catre site-uri pentru adulti sau catre altele care vand droguri. El a adaugat ca site-urile spre care ducea goalshighlights.com contineau fisiere virusate care infecteaza calculatorul dupa ce sunt accesate.

Gamble a precizat ca escrocii se folosesc adesea de dezastre precum cel din Ucraina pentru a creste traficul altor site-uri sau pentru "scopuri mai sinistre". "Toata lumea cauta informatii pe moment, vrea sa stie mai multe despre ce s-a intamplat. Este o oportunitate de a profita de vulnerabilitatile oamenilor, iar emotia este cea mai mare", a subliniat acesta.

Inainte ca Facebook sa inchida paginile false, unii utilizatori si-au exprimat furia fata de aceste actiuni, insa altii nu si-au dat seama ca paginile erau o inselatorie si chiar au postat mesaje emotionante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#victime Ucraina Facebook, #virus Facebook Ucraina , #stiri Facebook