Kaspersky: hackerii profita de butonul "Like" al Facebook

Joi, 26 August 2010, ora 16:21
2081 citiri
Kaspersky: hackerii profita de butonul "Like" al Facebook

Suitele de securitate ale Kaspersky Lab au blocat in cel de-al doilea trimestru al acestui an aproximativ 540 de milioane de incercari de infectare a computerelor din intreaga lume, tara vizata de cele mai multe atacuri fiind China, cu 17,09% din totalul tentativelor, relateaza NewsIn.

Potrivit raportului malware pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2010 redactat de expertii in securitate informatica ai Kaspersky Lab si dat publicitatii joi, pe urmatoarele pozitii se situeaza Rusia (11,36% din totalul tentativelor), India (9,3%), Statele Unite ale Americii (5,96%) si Vietnam (5,44%).

"Infractorii cibernetici au folosit toate metodele si tehnicile de atac posibile, fie noi sau vechi, impreuna cu vectori de "scam" pentru a face profit financiar", se arata in raport.

In topul al tarilor care gazduiesc cele mai multe servere de malware la nivel mondial, primele pozitii sunt ocupate de SUA (29%), Rusia (16,1%) si China (13,6%).

"Una dintre cele mai des folosite metode de infectare a computerelor este exploatarea vulnerabilitatilor software.

Hackerii utilizeaza coduri malware special create pentru fiecare tip de vulnerabilitate in parte - exploit-uri - care le faciliteaza accesul in computerele-victima.

Aproximativ 8,5 milioane de astfel de exploit-uri au fost detectate in al doilea trimestru al anului, majoritatea avand ca tinta vulnerabilitati din Adobe Reader.

In total, peste 33 de milioane de aplicatii vulnerabile au fost identificate pe calculatoarele utilizatorilor in aceasta perioada", potrivit raportului redactat de Kaspersky Lab.

Expertii in securitate ai Kaspersky Lab mai spun ca un aspect deloc de neglijat este legat de faptul ca retelele sociale sunt din ce in ce mai des folosite pentru a lansa diferite categorii de atacuri.

"Cele mai noi tipuri de "scam" sunt atacurile de tip "likejacking" pe Facebook.

Functia "Like" din acesta retea de socializare este folosita de utilizatori pentru a marca lucrurile/link-urile/fotografiile/comentariile care le plac.

Facand click pe un link atractiv, primit de la un prieten, utilizatorul ajunge pe o pagina web cu JavaScript.

Rezultatul? Orice click pe aceasta pagina activeaza butonul "Like" din contul utilizatorului respectiv, trimitand, in acelasi timp, link-ul catre pagina respectiva tututor prietenilor din lista.

Numarul ridicat de vizite pe aceasta pagina va avea efectul bulgarelui de zapada, marind traficul unui domeniu web pentru care infractorii cibernetici au fost platiti de catre o agentie de advertising sa-i creasca popularitatea", se arata in raport.

Totodata, raportul mai arata ca o alta "inovatie" a infractorilor cibernetici in trimestrul doi al anului a fost posibilitatea de a crea si administra botnet-uri prin intermediul conturilor de Twitter.

"Hackerii puteau publica comenzi botnet sub forma de text direct pe pagina unui anumit cont.

Din fericire, administratorii retelei Twitter au descoperit problema la timp si au blocat toate conturile folosite de infractorii cibernetici", se spune in raport.

Kaspersky Lab ofera sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#computer, #kaspersky, #lab , #stiri Facebook