"Joaca" pe Facebook, o afacere de 250 mil dolari

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 23:38
5166 citiri
"Joaca" pe Facebook, o afacere de 250 mil dolari

Creatorii Zynga, companie care se ocupa cu crearea de jocuri pentru retele sociale precum Facebook, au strans 250 de milioane de dolari din nimic! Zynga castiga bani adevarati vanzand bunuri virtuale userilor dependenti de Facebook.

Mecanismul este simplu si nici macar nou.

La fel ca jocurile electronice, cu fise, atat de populare in anii "80, Zynga face bani din dependenta jucatorilor dispusi sa dea cativa dolari pentru a continua jocul.

Dar, spre deosebire de jocurile cu fise, in cele produse de Zynga platesti pentru a sari doua, trei niveluri.

Gammerii de pe Facebook sunt dispusi sa plateasca pentru arme noi in " Mafia Wars" sau pentru o parcela mai mare de teren in "FarmVille", doar pentru a-si intrece prietenii.

Cata dependenta poate crea un joc, incat sa te faca sa mai si platesti pentru timpul "pierdut"?



Ultimul hit de la Zynga, jocul Fishville, a fost lansat in noiembrie si are deja 20 de milioane de "adepti" din retelele sociale. 4,8 milioane de oameni au inceput sa joace Fishville doar in ultima saptamana.

Cum functioneaza Fishville

Trebuie doar sa iti construiesti un acvariu virtual, plin de pestisori frumos colorati si sa-l decorezi cat mai interesant.

                                                                                   foto: Fondatorul Zynga, Mark Pincus

Scopul jocului este sa iti cumperi pesti cu bani virtuali, sa-i cresti cateva ore sau cateva zile si apoi sa-i vinzi pe un pret mai mare.

Cu cat faci mai multi bani, cu atat poti sa construiesti un acvariu mai mare
, sa cumperi si apoi sa vinzi mai multi pesti si, astfel, treci la un nivel mai mare.

Daca vrei sa progresezi mai rapid, cumperi bani virtuali cu bani reali.

Anul Zynga

Zynga este o companie mica, dar  se bucura de lumina reflectoarelor si beneficiaza de o publicitate si de o atentie din partea mass media, pe care companii de zece ori mai mari si-ar dori sa aiba parte.

Fondatorul Zynga, Mark Pincus a aparut pe revista unor publicatii celebre precum New Yok Times, Times, Business Week sau The Economist.

Analistii se asteapta ca Zynga sa vina cu o oferta publica de actiuni, mai ales ca veniturile de mai bine de 100 de milioane de $, numai anul acesta, demonstreaza ca este profitabila.

Pe de alta parte, Ben Bajarin, analistul firmei Creative Strategies, crede ca e prea devreme ca Zynga sa vina cu o oferta publica de actiuni. "E nevoie de timp pentru a-si confirma veniturile", crede el.

De curand, Electronic Arts a achizitionat un competitor major al Zynga, Playfish, pentru nu mai putin de 400 milioane $.

La fel de bine, este posibil ca Zynga sa vrea sa castige o cota mai mare din piata jocurilor sociale.

Deja a preluat competitori precum Yoville, MyMiniLife si GoPets iar, de curand, a primit o infuzie de capital de 15 milioane de $, din partea unor investitori care raman, deocamdata, anonimi.

Orice ar alege Zynga, timpul se scurge destul de repede.

"Peste 5 ani, de acum incolo, pot spune cu siguranta ca multi dintre noi vor continua sa foloseasca Facebook, dar cati dintre noi vor mai juca Farmville?", se intreaba analistul Gartner, Ray Valdes.

Marea provocare pentru Zynga este acum sa scoata jocuri cel putin la fel de atractive pentru dependentii retelelor sociale, ca cele de pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat patru vulnerabilități majore în sistemele de operare LG WebOS, versiunile 4 până la 7, care echipează televizoarele...
#facebook, #jocuri, #online, #socializare, #zynga , #stiri Facebook