Google si Facebook, puse la colt in Europa. Nemtii vor o protectie sporita a datelor

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 08:00
3137 citiri
Google si Facebook, puse la colt in Europa. Nemtii vor o protectie sporita a datelor
Foto: Denver Post

Pe masura ce negocierile pentru realizarea unei politici unitare de protectie a datelor in UE intra in stadiul final, germanii pluseaza si incearca sa-i prinda in lesa pe gigantii Google si Facebook, care sunt atat de puternici incat par sa nu raspunda in fata nimanui, pe teritoriul Europei.

Oficialii europeni spera sa duca la bun sfarsit, pana la finalul acestui an, negocierile privind un cadru legislativ comun pentru crearea unei piete digitale unice in Uniune.

In acest moment, cele 28 de tari evolueaza pe paliere legislative diferite in ceea ce priveste protectia datelor personale si drepturile de autor, mentioneaza Wall Street Journal.

"E-mail Made in Germany"

Firmele germane, patite deja de doua ori, odata in scandalul interceptarilor NSA si a doua oara in folosirea bazelor de date detinute de gigantii IT americani in pastrarea suprematiei pe piata europeana, sunt tot mai vehemente in solicitarea unei legislatii care sa serveasca interesele europenilor.

Deja operatori de comunicatii precum Telekom si providerii de internet din Germania United Internet si Freenet au luat masuri suplimentare de siguranta pentru pastrarea confidentialitatii datelor clientilor lor.

Serviciile criptate de e-mail ale acestor companii poarta inscriptia "E-mail Made in Germany", ca o certificare a protectiei.

Amenzi pentru transferul bazelor de date

Deutsche Telekom isi desfasoara campania prin intermediul lobby-ului facut pe langa ministrii cabinetului de la Berlin.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne din Germania spune ca nu este nimic neobisnuit in aceasta procedura, atat timp cat legislatia este supusa modificarii.

Oficialii nemti spera ca stadiul negocierilor finale intre Parlamentul European, Consiliul European si Comisie sa fie atins in cursul acestei veri.

"Suntem impotriva oricarei incercari de a submina actualul proiect de lege. Exista un risc major ca populatia sa evite serviciile de stocare de tip cloud, daca nu putem garanta securitatea acestor date", considera Claus Ulmer, seful departamentului de securitate din cadrul Telekom.

In momentul de fata, transferul bazelor de date intre companii prevede strabaterea unor pasi care constau in semnarea unor acorduri de conformitate, care sa asigure confdidentialitatea si securitatea datelor transferate.

Noua legislatie dezbatuta prevede amenzi de 100 milioane de dolari sau 5% din profitul anual al acestora in cazul violarii datelor cu caracter confidential ale clientilor.

Este si unul din motivele pentru care Apple, Amazon si Salesforce incep sa-si repozitioneze noile baze de date direct in interiorul UE.

Google si Facebook, merele discordiei

Chiar si asa, providerii de internet din Germania nu vad cu ochi buni libertatea de care se bucura pe piata europeana gigantii Facebook si Google.

"Pozitia monopolista detinuta de cele doua companii nu trebuie sa se extinda in afara legislatiei. Este inacceptabil ca firme din Statele Unite sa exploreze liber datele din Europa, in timp ce companile locale sunt obligate sa se conformeze legislatiei germane", arata Ralph Dommermuth, fondatorul companiei United Internet.

Google a precizat prin vocea unui purtator de cuvant ca aproba initiativa de uniformizare a legislatiei europene.

Reprezentantii Facebook au fost ceva mai vocali: "Compania noastra actioneaza in conformitate cu legislatia existenta la nivelul UE, din moment ce sediul international al Facebook se afla in Dublin".

Telekom si Mozilla, parteneriat pentru un telefon sigur

Scandalul spargerii sistemelor de securitate ale cartelelor telefonice Gemalto de catre spionii britanici si americani a inflamat si mai mult spiritele in Germania, in conditiile in care acestea sunt folosite in reteaua de telefonie mobila Telekom.

Gemalto a anuntat ca va dezvalui miercuri rezultatul probelor privind o eventuala penetrare a sistemului de securitate ale cartelelor SIM de catre serviciile secrete din Marea Britanie si SUA, desi rezultatele initiale arata ca acestea par a fi sigure, la fel ca si cardurile electronice produse de firma.

Cu toate acestea, saptamana viitoare, Telekom va anunta un parteneriat cu Mozilla pentru crearea unui telefon sigur. Cele doua companii vor prezenta in cadrul Congresului Mondial pentru tehnologii Mobile de la Barcelona proiectul unui telefon cu setari preconfigurate conform recomandarilor transmise de departamentul de securitate informatica al Telekom.

Noul telefon va avea inclusiv un sistem de bruiaj pentru a ascunde locatia exacta a utilizatorului.

"Multe aplicatii, precum cele de prognoza meteo, nu au nevoie de o locatie exacta a utilizatorilor. Este de ajuns sa stie ca sunt undeva pe o raza de 20 de kilometri in jurul unei localitati", explica Claus Ulmer.

#date confidentiale utilizatori internet, #legislatie europeana protectie date, #amenzi violare date confidentiale , #stiri Facebook