Ghidul spre parola perfecta

Marti, 31 August 2010, ora 17:36
4595 citiri
Ghidul spre parola perfecta

Traim intr-o lume a parolelor, unde alaturarea unor caractere bine alese iti ofera accesul spre informatiile dorite, iti deschid calea de comunicare cu prietenii sau te insotesc in lumea magazinelor online. 

Problema este ca parolele ar trebui sa fie diferite, cate una pentru fiecare site, iar memorarea tuturor combinatiilor poate deveni dificila, informeaza pcmag.com.

Potrivit unui studiu efectuat de BitDefender, 75% din userii Facebook au aceleasi date de logare atat pentru mailul personal cat si pentru reteaua sociala.

Specialistii recomanda evitarea utilizarii aceleiasi parole pentru toate conturile, pentru ca odata "capturata" o parola, hackerii pot primi acces pe toate site-urile, inclusiv pe cele de e-banking.

Aceeasi specialisti spun ca daca parola este formata dintr-un cuvant care exista in dicitonar, atunci aceasta nu este sigura. De asemenea, o parola formata din litere sau cifre alaturate pe tastatura, cum este "qwerty", nu este o parola puternica.

Cum alegi o parola puternica

Pentru a seta o parola sigura, trebuie sa alegi un text format din litere mari si mici, cifre si caractere speciale, amestecate in mod aleatoriu. O parola ar trebui sa aiba minimum 12 caractere.

Daca alegi un cuvant drept parola, incearca sa-l scrii invers, ca de exemplu "itserucub". O alta optiune este folosirea limbajului leet, care presupune inlocuirea unor litere cu cifre. Astfel, "itserucub" poate deveni "i7seru<u8".

How secure is my password este un instrument util daca vrei sa testezi cat de sigura este parola aleasa.

Cum alegi parole diferite pentru fiecare site

Un truc simplu pentru a seta parole sigure la conturi diferite este folosirea aceleasi radacini, la care se adauga primele trei litere ale site-ului.

Pentru Facebook, parola ar putea fi ""i7seru<u8FAC", in timp ce parola de Paypal s-ar transforma in "i7seru<u8PAY".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#facebook, #hacker, #parola , #stiri Facebook