Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Facebook, Twitter si site-ul The New York Times, disponibile din nou in Shanghai

Facebook, Twitter si site-ul The New York Times, disponibile din nou in Shanghai


China permite din nou accesul pe retelele Facebook si Twitter si pe site-ul The New York Times, dar numai pentru o zona de 27 de kilometri in jurul orasului Shanghai, considerat zona de liber schimb.

Un numar restrans de chinezi vor putea in sfarsit sa acceseze Facebook, Twitter si alte site-uri considerate "sensibile din punct de vedere politic", dupa ce guvernul comunist blocase reteaua Facebook in 2009, ca urmare a revoltelor din provincia Xinjiang, informeaza site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Accesul la aceste site-uri va fi permis doar chinezilor care lucreaza si traiesc in noua zona porto-franco din Shanghai, care are o suprafata de 27 de kilometri.

Platformele Facebook si Twitter au fost blocate de guvernul de la Beijing in urma revoltelor sangeroase din provincia Xinjiang, din vestul Chinei, despre care autoritatile afirma ca au fost instigate prin site-urile de socializare.

Pe de alta parte, site-ul The New York Times a fost blocat in China dupa ce publicatia americana a relatat, anul trecut, ca familia premierului chinez de atunci, Wen Jiabao, a strans o avere imensa.

Citand surse guvernamentale, ziarul South China Morning Post din Hong Kong a afirmat, de asemenea, ca autoritatile sustin licitatii ale firmelor de telefonie straine pentru furnizarea serviciilor de internet in zona.

Cenzura internetului, una din politicile Partidului Comunist

Partidul Comunist din China cenzureaza agresiv internetul, stergand sistematic postarile online si blocand accesul la site-uri pe care le considera nepotrivite sau periculoase din punct de vedere politic.

Zona porto-franco din Shanghai, aprobata la inceputul lunii iulie, urmeaza sa fie "o regiune de testare" a convertibilitatii yuanului si a liberalizarii ratelor dobanzilor, pe langa investitiile straine directe si sistemul de impozitare, a afirmat Consiliul de Stat.

Potrivit acelorasi surse guvernamentale, scopul deblocarii site-urilor din zona porto-franco este acela de a face cetatenii straini "sa se simta ca acasa". "Daca nu se pot conecta la Facebook sau citi The New York Times, ei s-ar putea intreba pe buna dreptate cat de speciala este zona porto-franco, in comparatie cu restul Chinei", au mai afirmat aceleasi surse.

Pe de alta parte, Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a afirmat ca posibilitatea accesarii acestei retele in China este conforma cu scopul companiei de a conecta lumea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1668 ori