Facebook si Twitter cresc in popularitate, dar au nevoie de bani

Luni, 25 Mai 2009, ora 21:34
1994 citiri
Facebook si Twitter cresc in popularitate, dar au nevoie de bani

Cele mai cunoscute site-uri de social networking, Facebook si Twitter, au crescut in popularitate si trafic web, dar continua sa duca lipsa de bani, iar posibilele investitii nu multumesc fondatorii companiilor si nici pe ceilalti actionari.

Ceea ce ii face insa sa continue drumul este tocmai succesul la public, iar Facebook si Twitter sunt singurele site-uri care in ultima vreme au reusit sa ameninte suprematia Google pe Internet, oficialii  motorului de cautare recunoscand ca site-ul este puternic concurat de generatia Web 2.0. 

Facebook incearca in continuare sa gaseasca un investitor, in timp ce Twitter promite servicii cu plata din care sa isi finanteze operatiunile. Fondatorul Twitter, Biz Stone, a declarat ca publicitatea online nu este o prioritate pentru site-ul de micro-blogging.

Facebook, care a acceptat o investitie de la Microsoft printre altele, acum negociaza o posibila investitie de la Digital Sky Technologies, o firma ruseasca care se ocupa cu investitii in tehnologie. Compania a oferit 200 de milioane de dolari intr-un pachet de actiuni Facebook care ar duce valoarea site-ului la 10 miliarde de dolari.

Prima investitie valorizase Facebook la 15 miliarde de dolari, inainte de criza. Acum insa nu gasea un investitor care sa ridice valoarea la nivelul dorit de fondatorul Mark Zuckerberg. „Nu comentam planurile financiare, zvonurile sau speculatiile care circula”, au spus oficialii companiei, dar articolul din Wall Street Journal este un semnal pozitiv.

Facebook nu gasea un investitor care sa ridice valoarea totala a companiei peste 2-3 miliarde de dolari, ceea ce ar fi prejudiciat actionariatul existent. Nici tranzactia cu rusii nu este sigura, pentru ca americanii au resentimente din vremea razboiului rece. Mark Zuckerberg a declarat ca va lua in discutie doar ofertele financiare foarte bune, altfel va pregati eventuala listare la Bursa a site-ului de relatii sociale.

Digital Sky Technologies detine site-ul Mail.ru, extrem de cunoscut peste tot in lume datorita valului de spam. Rusii ar fi cerut acces la inca un pachet de actiuni mai mic, dar cu un pret preferential. Traficul Facebook a explotat in ultima vreme, iar acum are peste 200 de milioane de utilizatori activi.

Pe site au fost incarcate circa 15 miliarde de fotografii. Microsoft a investit in 2007 240 de milioane de dolari pentru 1,6% din actiunile Facebook.

Twitter a reusit sa creasca fenomenal, aducand 17 milioane de noi vizitatori doar in luna aprilie 2009. Are acum peste 33 de milioane de viziatori, fiind inaintea multor proiecte cunoscute, precum Digg.com. Twitter ar vrea sa taxeze utilizatorii pentru diverse servicii, in special companiile care se promoveaza prin intermediul sistemului de micro-blogging.

Analistii spun ca totusi un sistem neintruziv de publicitate online ar aduce companiei beneficii pe termen scurt. In fond toate site-urile au in ziua de azi si reclame.

#facebook, #twitter , #stiri Facebook