Facebook si-a manipulat emotional utilizatorii, intr-un experiment secret

Luni, 30 Iunie 2014, ora 13:15
1481 citiri
Facebook si-a manipulat emotional utilizatorii, intr-un experiment secret

O cercetare publicata recent arata ca Facebook a manipulat informatiile care priveau aproximativ 700.000 de utilizatori anglofoni, pentru a studia efectele 'contagierii emotionale' asupra acestora, suscitand critici din partea utilizatorilor retelei sociale, transmite duminica AFP.

Timp de saptamana, din 11 pana in 18 ianuarie 2012, compania Facebook si cercetatori de la Universitatile Cornell si California San Francisco au utilizat sistemul algoritmic al retelei pentru modificarea continutului informatiilor receptionate de un grup de utilizatori, pentru a studia impactul asupra emotiilor acestora.

Cercetarea a fost publicata in revista stiintifica Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) la 17 iunie. Autorii cercetarii au incercat sa afle daca numarul mesajelor pozitive sau negative citite de utilizatori influenteaza in vreun fel continutul a ceea ce urma sa posteze ei insisi pe contul lor de pe reteaua de socializare.

Utilizatorii au reactionat emotional la mesajele selectate

Cercetatorii au constatat ca utilizatorii folositi ca subiecti incepeau sa utilizeze mai mult cuvinte pozitive sau negative in functie de amploarea continuturilor la care fusesera 'expusi'. "Starile emotionale pot fi comunicate si transmise printr-un fenomen de contagiune, determinand alte persoane sa resimta aceleasi emotii fara sa fie constiente de acest lucru", au subliniat autorii cercetarii.

Potrivit acestora, "rezultatele indica realitatea unei contagiuni emotionale in masa prin intermediul retelelor de socializare". Si alte cercetari au analizat acest fenomen, dar acest studiu este unic in sensul in care autorii sai 'au manipulat' datele, potrivit propriilor lor cuvinte.

Studiul atrage o atentie tot mai mare pe internet, dupa publicarea sambata a unor articole in revista online Slate si pe site-urile revistelor The Atlantic si Forbes. Unii utilizatori de internet isi exprima ingrijorarea profunda sau califica metoda utilizata ca fiind 'alarmanta' si 'demonica'.

Susan Fiske de la Universitatea Priceton care a editat cercetarea a declarat pentru publicatia 'The Atlantic' ca i-a contactat pe autorii studiului pentru a le face cunoscuta preocuparea sa fata de aceasta lucrare, insa acestia au precizat ca autoritatile universitatilor lor au aprobat aceste cercetari, deoarece "Facebook, aparent, manipuleaza sistematic continutul informatiilor difuzate", prin intermediul serviciului 'News Feed'. Contactati de AFP, oficialii Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume cu peste un miliard de utilizatori, au respins aceste acuzatii.

#utilizatori facebook, #retea socializare Facebook, #utilizatori internet, #experiment Facebook , #stiri Facebook