Facebook: evaluare la 9,5 miliarde de dolari

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 22:34
1638 citiri
Facebook: evaluare la 9,5 miliarde de dolari

Cel mai popular site de social networking din lume, Facebook, a fost evaluat la 9,5 miliarde de dolari pe sistemul SecondMarket, bursa care permite titularilor de actiuni de la companii private sa vanda actiuni la o companie care nu este listata pe NYSE sau NASDAQ, scrie Bloomberg.

Valoarea Facebook a crescut cu 42% in numai patru luni, mai ales dupa ce oficialii companiei au anuntat ca a fost depasit pragul de 300 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Daca in iulie valoarea titlurilor Facebook era pe la 15 dolari, acum a depasit 21 de dolari bucata.

De exemplu, angajatii Facebook care detin si titluri si vor sa le vanda, pot apela la SecondMarket pentru a scapa de actiuni. Analistii estimeaza ca este posibil ca Facebook sa se listeze la Bursa in urmatoare 12-18 luni. Facebook a fost evaluata dupa investitiile efectuate de companii specializate in domeniul IT.

Investitia Microsoft de 240 de milioane de dolari pentru 1,6% din actiunile Facebook a permis o evaluare a companiei la 15 miliarde de dolari. Valoarea parea ca scade, insa o companie din Rusia a investit anul acesta 200 de milioane de dolari, ceea ce permis din nou evaluarea Facebook la circa 10 miliarde de dolari.

"Faptul ca s-au tranzactionat actiuni pe SecondMarket arata faptul ca unii investitori anticipeaza o decizie de listare, mai degraba curand decat mai tarziu", a explicat un analist american.

Specialistii spun ca Facebook are toate sansele sa aiba parte de o listare la fel de spectaculoasa ca Google, care s-a listat la 85 de dolari pe actiune si a urcat astazi la 571,32 dolari, dupa ce atinsese chiar 700 de dolari pe actiune. "Foarte multa lume crede ca va urma o listare la Bursa a Facebook si impresia comuna este ca va fi spectaculoasa", a declarat analistul.

Oficialii Facebook au refuzat sa comenteze informatia. Compania a anuntat in septembrie ca are peste 300 de milioane de utilizatori si ca este pe profit operational. Mai bine de 65 de milioane de oameni acceseaza Facebook pe telefonul mobil.

In ultimele doua luni, pe SecondMarket au avut loc mai bine de 12 tranzactii cu actiuni ale Facebook. Companiile private, precum sunt cele din online, ca si Twitter de altfel, pot testa pe SecondMarket si alte astfel de sisteme cat de mare este interesul cumparatorilor pentru a achizitiona actiuni.

"Este ca un barometru, companiile pot testa dispozitia investitorilor de a cumpara actiuni", a explicat un analist. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care a lansat site-ul in 2004 pe vremea cand era student, spune ca in planurile companiei intra si listarea la Bursa, chiar daca nu este o prioritate pe termen scurt.

Compania are priorpitate daca vrea sa cumpere inapoi actiunile tranzactionate pe SecondMarket sau SharesPost. In ciuda semnalelor pozitive si a declaratiilor, tranzactiile pot sa fie doar intamplatoare, iar discutiile despre listare pot fi simple speculatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#actiuni, #bursa, #facebook, #networking, #social , #stiri Facebook