Facebook, amenintat de virusul Koobface

Vineri, 12 Martie 2010, ora 14:02
1896 citiri
Facebook, amenintat de virusul Koobface

Un nou val de infectii cu virusul informatic Koobface ar putea afecta utilizatorii retelelor sociale Facebook si Twitter, raspandindu-se prin profilele acestora, avertizeaza expertii Kaspersky Lab, care au observat in ultimele zile o crestere puternica a serverelor infectate.

"In ultimele doua saptamani, echipa de cercetare si analiza Kaspersky Lab a observat ca serverele de comanda si control ale Koobface erau in scadere, fiind inchise sau "curatate".

Astfel, numarul lor scazuse de la 107, in data de 25 februarie, la 71, pe 8 martie, pentru a se dubla in doar 48 de ore, de la 71, pana la 142.

Aceste servere sunt folosite de Koobface pentru a primi comenzi de la distanta si actualizari", spun reprezentantii producatorului de solutii de securitate informatica.

Potrivit acestora, gradul cel mai mare de crestere a serverelor de comanda si control Koobface s-a inregistrat in Statele Unite ale Americii, unde a evoluat de la 48% la 52%.

Mai mult de jumatate din numarul acestor servere este gazduit in SUA, depasind orice alta tara.

"Ultimele evenimente ne-au demonstrat cum procedeaza infractorii cibernetici din spatele Koobface pentru a-si proteja infrastructura", spune Stefan Tanase, Senior Regional Researcher la Kaspersky Lab EEMEA.

"De aici putem deduce ca cibercriminalii monitorizeaza constant situatia infrastructurii de servere si nu sunt foarte multumiti cand numarul acestora scade, deoarece pot risca pierderea controlului asupra intregului botnet. Cand observa o scadere critica a serverelor active, sunt pregatiti sa lanseze altele noi si se pare ca sunt foarte relaxati atunci cand numarul acestora se afla in jurul cifrei de 100", explica Stefan Tanase.

Reprezentantul Kaspersky mai spune ca infractorii cibernetici prefera sa distribuie serverele de comanda si control prin furnizori de internet diferiti, pentru a ingreuna procesul de identificare si curatare. Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii raman in top, cu cele mai multe astfel de servere.

Pentru a reduce riscul infectarii, utilizatorii retelelor sociale sunt sfatuiti sa fie precauti cand acceseaza link-uri din mesaje suspecte, chiar daca expeditorul face parte din lista de "prieteni", sa foloseasca versiuni actualizate ale browserelor si ale solutiilor de securitate si sa divulge cat mai putine informatii personale in interiorul profilului de pe retelele respective.

Virusul Koobface a fost detectat pentru prima data la finalul anului 2008, iar atacurile sale vizeaza utilizatorii retelelor sociale Facebook, Twitter, Friendster si Hi5, de la care incearca sa colecteze informatii personale. Numele viermelui este o anagrama, care provine de la "Facebook".

Un virus informatic este un program de calculator care se multiplica, trimite in mod automat copii ale sale celorlaltor calculatoare din retea, ingreunand traficul.

#facebook, #koobface, #kaspersky, #lab, #virus , #stiri Facebook

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  2. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  3. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  4. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  5. Apple dezvăluie iOS 18, în cadrul WWDC24: Mai multe posibilități de customizare pentru utilizatori și dezvoltatorii de aplicații VIDEO
  6. Cea mai buna alegere pentru a găsi cele mai bune soluții audio Bose