Facebook amana listarea pe bursa pentru sfarsitul lui 2012

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:39
1273 citiri
Facebook amana listarea pe bursa pentru sfarsitul lui 2012

Facebook a amanat mult-asteptata listare la bursa pentru sfarsitul anului viitor. Compania valoreaza, potrivit celor mai recente plasamente private de actiuni, peste 66,5 miliarde de dolari, relateaza Mediafax.

Oferta publica initiala, care are potentialul sa devina una dintre cele mai mari din istorie, era pana acum asteptata sa aiba loc pana in aprilie 2012, iar unele zvonuri sugerau chiar ca ar putea fi derulata inca din acest an.

Cu toate acestea, surse apropiate companiei au afirmat pentru Financial Times ca Mark Zuckerberg, fondator si director general al Facebook, vrea sa astepte pana in septembrie 2012 sau chiar mai tarziu, pentru a determina angajatii sa se concentreze pe dezvoltarea produselor, si nu pe banii pe care i-ar putea incasa.

Alte companii noi de succes din online, precum Groupon si Zynga, au amanat ofertele publice initiale din cauza conditiilor dificile din ultimul timp de pe pietele financiare.

Insa planurile Facebook sunt stabilite in functie de agenda interna, au afirmat surse apropiate companiei.

"Nu exista niciun motiv sa se grabeasca. Compania nu are nevoie de acei bani. Este ceva mai usor sa te concentrezi ca firma detinuta privat. Vor deveni companie publica atunci cand vor fi pregatiti", comenteaza Lise Buyer, consultant care a consiliat Google in oferta publica initiala.

Peter Thiel, unul dintre cei mai importanti actionari ai Facebook, a declarat ca, in general, este bine ca firmele din domeniul tehnologiei sa amane ofertele publice initiale cat mai mult posibil. El a dat ca exemplu Google, care s-a listat abia dupa 6 ani de activitate, dupa ce s-a asigurat ca a castigat pozitia dominanta ca motor de cautare pe internet.

Google a depus primele raportari financiare in ultima zi permisa de reglementarile Comisiei pentru valori mobiliare din SUA (SEC), in aprilie 2004, si s-a listat in luna august a aceluiasi an.

Potrivit reglementarilor SEC, o companie care a acumulat mai mult de 500 de actionari trebuie sa inceapa sa prezinte public rezultatele financiare in primul trimestru al urmatorului an fiscal.

Facebook a depasit numarul de 500 de actionari in luna ianuarie a cestui an, odata cu intrarea bancii de investitii Goldman Sachs in actionariat. Astfel, compania va prezenta pentru prima data rapoarte financiare disponibile publicului in aprilie 2012.

Companiile nu sunt obligate sa se listeze la bursa dupa aceea, insa multe aleg sa profite de interesul starnit in randul investitorilor de primele rezultate financiare publice. 

O sursa apropiata Facebook a declarat ca veniturile companiei sunt apropiate de doua miliarde de dolari pe an.

Informatiile publicate saptamana trecuta de Reuters arata ca veniturile companei s-au dublat in prima jumatate a anului, la 1,6 miliarde de dolari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#facebook, #facebook bursa, #bursa, #piata capital, #valoare facebook , #stiri Facebook