Esti timid? 10 sfaturi pentru candidatii introvertiti

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 12:46
3772 citiri
Esti timid? 10 sfaturi pentru candidatii introvertiti

Nu exista nicio reteta magica sau o metoda general valabila pentru gestionarea introvertirii cand vine vorba de cautarea unui job. Insa in lumea agitata a businessului de astazi, poti invata cum sa-ti construiesti puterea interioara si cum sa ai succes. Scopul nu este sa-ti schimbi personalitatea sau stilul natural, ci sa te dezvolti personal.

Pentru inceput, incearca sa urmezi regulile de baza: Pregatire (impartirea planurilor de joc); Prezenta (concentrarea pe momentul prezent); Perseverenta (dezvoltare); si Exercitiu (repetare si imbunatatire).

Iata 10 sfaturi specifice, cu ajutorul carora poti efectua acesti pasi:

1. Intocmeste un plan de joc

Intotdeauna este benefic sa ai un plan in minte, sa te ghidezi dupa niste pasi stabiliti de tine, in functie de necesitati. Pregateste-te pentru interviuri cu miza mare si pentru evenimente asemenea – anticipeaza intrebarile-cheie si exerseaza-ti raspunsurile.

2. Comunica din vreme si frecvent

Persoanele introvertite sunt, prin definitie, mai retinute. Din punct de vedere profesional, nu este momentul sa te abtii de la comunicare. Asadar, ia initiativa si impartaseste informatiile pe care le cunosti cu altii – comunica din vreme si frecvent cu fostii sefi si colegi, cu contactele din domeniu si cu potentialii angajatori. Nu astepta sa ti se ceara informatii sau vesti de ultima ora.

Afla de ce anume au oamenii nevoie sau ce anume isi doresc si ofera-le inainte ca acestia sa ceara.

3. Potriveste persoana mesajului

Rezista tentatiei de a te ascunde in spatele internetului. Emailul, de exemplu, poate parea o modalitate de comunicare usoara si sigura, insa nu este intotdeauna si cea mai potrivita. Pentru fiecare schimb de informatii, de-a lungul cautarii tale pentru un job, afla care este cea mai potrivita modalitate de comunicare: emailul, telefonul sau intalnirile fata in fata.

Adapteaza-ti modul de transmitere al mesajului in functie de persoana careia doresti sa-l comunici, sfatuieste Jennifer B. Kahnweiler, autoare a "The Introverted Leader: Building on Your Quiet Strength", pentru CareerBuilder.com.

4. Foloseste site-urile de networking

Tehnologia este un instrument nemaipomenit, care te ajuta sa te pregatesti inainte de a cunoaste oamenii. Foloseste site-urile de networking, precum LinkedIn, Facebook sau BrightFuse, pentru a initia o comunicare cu ceilalti, in cadrul diverselor evenimente. Te poti prezenta, poti gasi puncte comune si poti tatona terenul – totul intr-o maniera usor accesibila si prietenoasa.

5. Impune-te. Exprima ce vrei.

Momentele in care ceri ce vrei si ce ai nevoie sunt deseori confundate cu agresivitatea, reprezentand de fapt doar o atitudine deschisa, sincera si directa. Daca nu reusesti sa spui clar ceea ce vrei in noua ta cautare pentru un job – cererea salariului pe care il meriti, de exemplu – risti sa pierzi oportunitati critice si sa devii frustrat si dezamagit.

6. Nu te lasa intimidat de vorbareti

Nu te teme sa ai de-a face cu intervievatorii vorbareti si extrovertiti. O strategie simpla de a-ti gasi cuvintele este sa te gandesti la o dechidere de moment, sa parafrazezi ceea ce ai auzit si sa legi lucrurile care ti se spun de propriul punct de vedere.

7. Pune intrebari grozave

Punand intrebarile potrivite, obtii putere. In cadrul interviurilor, sa pui intrebari bune poate insemna sa-ti dai seama de ceea ce este cu adevarat important pentru potentialul angajator. Doua intrebari nepretuite pentru potentialul viitor sef sunt: “Ce ganduri ca tin treaz noaptea?” si “Cum veti masura succesul?”

8. Valoreaza umorul

“Un zambet este cea mai scurta distanta dintre doi oameni,” a spus Victor Borge. Daca esti un candidat introvertit, rezervat, poti infrange anumite perceptii, conform carora esti genul de om care s-ar ascunde intr-un colt, zambind, razand si distrandu-te putin. Nu trebuie sa exagerezi, insa putin umor este intotdeauna bine-venit.

9. Fii un povestitor

Povestile captiveaza oamenii si te ajuta sa formezi legaturi si sa te conectezi cu oameni pe care nu ii cunosti prea bine. Include povestirile in stilul personal – introdu anecdote din viata reala si exemple in interviuri si conversatii. Incearca sa folosesti abordarea “SAR” – Situatie (Care a fost situatia sau provocarea?), Actiune (Care sunt pasii pe care i-ai urmat?) si Rezultat (Care a fost rezultatul?)

10. Lauda-te

Introvertitii tind sa fie tacuti si sa nu vorbeasca despre realizarile lor – parand sa se ghideze dupa zicala “Lauda de sine nu miroase-a bine.” Totusi, daca obtii sau nu un job este determinat de ceea ce stiu ceilalti despre abilitatile si potentialul tau. Asadar, vinde-te.

In final: exerseaza, exerseaza, exerseaza. Sa obtii si alte abilitati de comunicare si sa adopti un comportament diferit poate fi inconfortabil la inceput, insa daca repeti si retusezi in mod constiincios, iti poti gestiona retinerile date de introvertire – si astfel sa ai succes in cautarea unui job.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#candidat, #cariera, #cautare, #companie, #introvertit, #job, #manager, #timid , #stiri Facebook