Este Facebook noul Internet?

Luni, 03 Mai 2010, ora 09:24
2109 citiri
Este Facebook noul Internet?

Cateva intrebari. Cand a fost ultima data cand ai intrat pe Internet? Iti aduci aminte de vremea cand ai intrat doar ca sa descoperi site-uri noi si ca sa pierzi vremea? Acum intreaba-te cand a fost ultima data cand ai stat pe canapea sau in pat, cu telecomanda in mana, sperand ca o sa gasesti ceva interesant la televizor. Si in final, cat timp petreci pe Facebook?

Daca esti la fel ca toata lumea, pierzi mai mult timp pe Facebook decat explorand Internetul. In timp ce televizorul ramane totusi cea mai buna metoda de a combate plictiseala acasa, Facebook s-a transformat in arma impotriva plictiselii la serviciu sau pe telefonul mobil.

Tot ceea ce era reprezentat in urma cu cinci ani de Internet a fost inlocuit azi de Facebook, avertizeaza Forbes.

Ceea ce este interesant este ca Facebook stie asta. Incet, dar sigur, compania isi extinde tentaculele in site-urile traditionale, acaparand aplicatiile pentru mobile (Android/iPhone/IPad) si foarte curand HD Tv.

A inceput cu Facebook Connect. S-a extins cu cautarea din interiorul Facebook Platform. Acum, isi accelereaza extinderea prin Virtual Currency (o viitoare mina de aur din moment ce se extinde in zona de business), permitand site-urilor sa adauge butonul de "Like" si imagini ale utilizatorului printr-un simplu widget si nimic mai mult. Cu alte cuvinte, site-ul tau preferat inca nu stie asta, dar Facebook este pe cale sa il anexeze.

Un virus care fura parolele ataca utilizatorii Facebook

Desi Facebook lanseaza troian dupa troian, nimeni nu pare sa fie scandalizat. Singurul lucru pe care Facebook pare sa nu il faca este sa creezeun sistem de operare mobil ca Android/iPhone, ca platforma pentru aplicatiile sale.

De ce ar crea Facebook un sistem de operare pentru mobile? Din acelasi motiv pentru care a facut-o si Google. Din acelasi motiv pentru care Apple a respins Flash si alte meta platforme pentru iPhone. Sistemul de operare pentru mobile este troianul suprem pentru miliarde de dispozitive.

Daca poti crea un sistem de operare care sa fie adoptat de producatorii de telefoane mobile si care sa devina o platforma populara pentru dezvoltarea de aplicatii, atunci poti spera ca iti vei controla singur destinul. Daca esti doar o aplicatie in sistemul de operare detinut de altcineva si esti perceput ca o amenintare, atunci poti sa fii "Flashed" (sa se renunte la tine, pe sistemul Apple/Flash, n.red). Astfel, are Facebook de ales?

Apple: Nu folosim Flash pentru ca merge prost


Nu mai e mult, daca nu s-a intamplat deja, pana cand Google si Apple vor percepe Facebook ca o amenintare unica pentru viitorul lor. Apple are un anumit nivel de conectare cu utilizatorii sai, dar Google are contacte minime. Facebook stie mai mult decat ne place sa recunoastem despre utilizatorii sai. Facebook are informatiile noastre personale, pozele noastre, numele prietenilor, ale membrilor familiei, ale angajatorilor si ale partenerilor de afaceri, toate intr-o baza de date.

Mai mult, toata aceasta baza de date este conturata si din prisma preferintelor noastre pe site-uri din afara Facebook, care, intr-un final, isi mai si creeaza propria moneda. La fel de important este faptul ca petrecem din ce in ce mai mult timp pe Facebook decat pe site-urile care pot fi controlate de Apple si Google, iar asta este intr-adevar o amenintare pentru cei doi giganti.

Nu demult, conceptul ca Apple sa excluda Flash de pe platforma sa mobila ne-ar fi facut sa radem. Acele timpuri au trecut. Atat Apple, cat si Google trebuie sa considere Facebook drept cel mai mare dusman pentru viitorul lor. Intrebarea este ce vor face cele doua companii si cum va reactiona Facebook.

Spre deosebire de cei doi giganti, Facebook nu are 10 miliarde de dolari bani gheata cu care sa isi finanteze dezvoltarea si distributia. Astfel, nu poate rezista unui asediu de durata.

Facebook, noul Google?

In acest moment intra in scena Microsoft, care este deja actionar. Care are deja o platforma pentru sisteme de operare si dezvoltare atat pentru PC-uri, cat si pentru mobile. Mai important, cu bani gheata si capacitatea de a plati 15-20 de miliarde de dolari, sau chiar mai mult, pentru a cumpara Facebook.

Nu e nicio indoiala ca aceasta nu este directia in care vrea sa se duca Facebook. Compania vrea sa ramana independenta. Dar la fel cum Apple si Google s-au transformat rapid din prieteni in dusmani, Facebook va fi in curand in situatia in care va trebui sa aleaga intre un rau mai mic si un rau mai mare.

Cat despre Microsoft, toata afacerea i se potriveste perfect.

"Daca nu poti sa ii cumperi sau sa ii depasesti, cumpara-i!"

#facebook, #internet, #microsoft , #stiri Facebook