De ce nu functioneaza multi-tasking-ul la job

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 17:46
2330 citiri
De ce nu functioneaza multi-tasking-ul la job

Nu e usor sa iti pastrezi concentrarea asupra unui singur task, mai ales intr-o era a informatiei, cand exista atatea elemente care ti-ar putea distrage atentia, iar vointa ta pare sa paleasca in fata lor. Invata sa renunti la multi-tasking, si iti va fi mult mai usor sa dai randament la job, spun specialistii citati de DumbLittleMan.com.

In urma cu cativa ani, capacitatea de multi-tasking era o calitate importanta in ziua de lucru. Daca nu erai in stare sa jonglezi intre e-mail-uri, apeluri telefonice, raportul acela important in timp ce mancai masa de pranz la birou, atunci insemna ca pur si simplu nu muncesti eficient.

De curand insa, a aparut o tendinta printre angajati de a se lua in considerare si gandirea axata pe rezolvarea a cate unui singur lucru, pe rand.
Dan Berteanu, presedinte al holding-ului UBD sustine ca notiunea de multi-tasking nu exista.

"Multi tasking-ul e o chestie care nu functioneaza, pentru ca el contrazice modul in care functioneaza creierul uman. Nu exista multi-tasking, pentru ca noi oamenii nu putem sa facem doua lucruri in acelasi timp. Trebuie sa le faci pe rand. (...). De aceea, spre exemplu, cand trimiti un sms in timpul unei sedinte pierzi din ceea ce spune cel din fata ta si viceversa. Daca esti foarte atent la ce spune el,nu poti sa scrii in acelasi timp si un sms. Cel mai bine ar fi sa facem lucrurile pe rand si bine, decat sa ne facem ca tinem multe mingi in aer ca un jongleur, dar le facem pe toate prost sau superficial."

Iata cateva lucruri de care ai putea sa tii cont atunci cand te hotarasti daca vrei sa apelezi la multi-tasking sau sa rezolvi treptat sarcinile zilnice.

Unele activitati te indeamna prin natura lor la multi tasking


Aceste activitati presupun un oarecare efort fizic, sau necesita foarte mult timp pentru a fi rezolvate, oricat de puternic te-ai concentra.

Spre exemplu, daca obisnuiesti sa mergi cu autobuzul la munca, te poti folosi de internetul de pe telefonul mobil sa te pui la curent cu ultimele noutati din inbox. Daca nu dispui de asa ceva, poti alege sa citesti o carte sau sa asculti muzica de care nu ai timp in alte momente.

Exista si foarte multe situatii in care cel mai bine ar fi sa te concentrezi la cate un singur lucru


Acestea sunt situatiile care necesita concentrare mentala si cele in care timpul de finalizare a sarcinii depinde in intregime de tine.

Daca incerci sa apelezi la multi-tasking cand ai de facut un raport important sau o documentare online amanuntita, tot ce faci este sa intarzii momentul in care sarcina este finalizata, sa iti pierzi concentrarea si chiar sa uiti aspecte importante.

Mai ales daca te folosesti de internet ca mijloc important de indeplinire a sarcinii, iti va fi foarte usor sa fii distras de e-mail, Facebook si alte lucruri aparent interesante.

Cum sa te concentrezi pe o singura sarcina?

Atunci cand incerci sa rezolvi un task fara sa te lasi distras de ce se intampla in jurul tau, poti incerca sa iti stabilesti o limita de timp in care sa muncesti intens. O jumatate de ora in care iti impui sa nu faci nimic altceva, iti va fi de folos atunci cand ai tendinta de a verifica mail-ul sau pur si simplu sa amani terminarea acelei sarcini.

Incearca sa iti dai seama cand iti pierzi concentrarea, te sfatuiesc specialistii.
Cand vezi ca gandul iti fuge la alte lucruri, chiar daca au o importanta pentru tine, uita-te la ceas si reaminteste-ti urgent cu care trebuie sa rezovi sarcina, in momentul ala.

Eventual ai putea sa iti notezi pe o hartie tot ce iti aduci aminte ca trebuie rezolvat mai tarziu, astfel incat creierul tau sa poata procesa mai amplu o singura informatie.

Asigura-te ca nu exista factori perturbatori in jurul tau, pentru ca chiar daca tu esti determinat sa iti focusezi intreaga atentie intr-un singur sens , un telefon care suna sau chiar si colegul de la biroul de langa tine te pot deconecta foarte usor.

"Mono-taskig-ul" sau concentrarea asupra unui singur obiectiv, este foarte eficient atunci cand lucrezi pentru a atinge un scop atent planificat, sunt de parere specialistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#multi tasking, # concentrarea la job, # randament la job , #stiri Facebook