Cum sa-ti gasesti jobul potrivit pe internet

Marti, 23 Iunie 2009, ora 17:44
2873 citiri
Cum sa-ti gasesti jobul potrivit pe internet

Exista o multitudine de informatii despre cariera pe internet, iar aceste resurse sunt la doar un click distanta de orice persoana care isi cauta un job.

Iata cateva sfaturi despre cum iti poti maximiza cautarea unui job pe internet:

1. Teste de evaluare a carierei

Astfel de teste pot fi captivante si amuzante, iar rezultatele iti pot oferi o perspectiva importanta asupra stilului tau de lucru, astfel incat sa iti poti gasi cel mai potrivit job.

De exemplu, Careerpath.com are numeroase teste de cariera, care iti pot fi extrem de folositoare, inclusiv un test de culori, care iti masoara reactia la culori si sugereaza diverse potentiale cariere in functie de rezultat. Noteaza-ti cuvintele-cheie care apar in rezultatele testelor pe care le faci si foloseste-le drept termeni de cautare.

2. Socializeaza, socializeaza, socializeaza

Multi dintre expertii in cariera incurajeaza cautatorii de joburi sa-si extinda reteaua sociala. Poti intra in contact cu alti profesionisti prin intemediul si-urilor precum BrightFuse si LinkedIn sau chiar site-uri mai personale, precum Facebook, care iti pot oferi conexiuni importante.

Grupurile de studenti prezente online pot fi, de asemenea, locuri perfecte pentru a socializa, scrie cnn.com.

Daca nu stii sigur de unde sa incepi, inscrie-te pe un site de networking. Cauta-ti fostii si actualii colegi si manageri si invita-i in reteaua ta. Asigura-te ca reteaua ta este animata, trimitand mesaje si oferindu-le celorlalti felicitari pentru realizarile profesionale si recomandari.

3. Cerceteaza-ti potentialul angajator

Daca esti in competitie cu alti candidati care au aceleasi abilitati impresionante, aceeasi educatie si aceeasi experienta, trebuie sa gasesti o cale pentru a iesi in fata. O modalitate prin care poti face asta este sa-ti cunosti potentialul angajator.

Incepe prin a analiza site-ul companiei. Pentru a fi cat mai informat, cauta si pe alte site-uri informatii cat mai detaliate.

“Foloseste site-uri de stiri, pentru a intelege ce companii o duc bine sau se extind,” sugereaza Patrick Madsen, director de servicii in cariera la The Johns Hopkins Carey Business School. “Daca citesti articole si daca ai idee de directia in care merg lucrurile, multe usi si ferestre ti se vor deschide.”

4. Cerceteaza

Cauta singur pe internet. Un studiu recent realizat de careerbuilder.com a descoperit ca unul din 4 manageri isi cauta candidatii online. Daca exista acolo vreo informatie care ar putea avea un impact negativ asupra sanselor tale de angajare, trebuie sa fii constient de ea.

Odata ce ai facut rost de un interviu, poti cerceta si persoana care te va intervieva. Madsen recomanda o simpla cautare pe Google, dupa numele intervievatorului, dar si cautarea pe site-uri precum Facebook sau LinkedIn, pentru a vedea daca are un cont si acolo. De asemenea, nu uita sa verifici si pe site-ul companiei.
Mark Moran, fondator si CEO al Dulcinea Media, NY, SUA, crede ca acest pas este vital. “Am intervievat cam 500 de oameni in ultimii 5 ani de zile si va pot spune ca multi dintre ei nu au primit un job pentru ca nu au folosit internetul pentru a afla mai multe despre mine, despre companie si domeniul in care lucrez.”

5. Cautarea “la rece”

Este ideal sa folosesti site-uri de joburi pentru a raspunde la anunturile de angajare active. Insa poti folosi internetul si pentru a face o cautare “la rece” a companiilor din domeniul tau.

Expertul in cariera Chris Russell isi aminteste prima lui cautare pentru un job. Acesta a cercetat companiile din domeniul sau (dintre care nici una nu angaja) si a alcatuit o lista de 80 de companii. Ulterior, a identificat cate o persoana de contact de la fiecare firma. Apoi a lansat propria sa campanie de “mail direct” si, la scurt timp, a obtinut 7 interviuri. Una din acele companii l-a angajat.

Cautarea lui Russel avea loc in zilele pre-internet ale anului 1993. “Internetul mi-ar fi usurat mult treaba daca as fi avut atunci acces la el. Astazi, exista atat de multe informatii pe internet incat te ia cu ameteala,” afirma acesta. “Dar daca stii unde sa cauti, cautarea ta va fi una scurta.”

6. Inapoi la fundament

Cateva sfaturi de baza importante, pe care sa le tii minte atunci cand folosesti internetul pentru a-ti gasi un nou job:

• Asigura-te ca adresa ta de mail este una profesionista; un user precum “partyguy2002” va oferii angajatorilor o perceptie negativa asupra ta, chiar inainte sa incepi.
• Nu te baza doar pe “spell check” pentru a-ti gasi greselile din mailuri, scrisori de intentie sau CV-uri.
• Asigura-te ca ai versiuni text ale documentelor, astfel incat sa le poti trimite usor angajatorilor.

#job internet companie manager angajare cariera , #stiri Facebook