Cum sa te aperi de atacurile hackerilor

Luni, 23 August 2010, ora 01:03
4271 citiri
Cum sa te aperi de atacurile hackerilor

Parolele de 8 caractere sunt pe cale de disparitie. Potrivit cercetatorilor din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia, lumea IT trebuie sa creasca numarul minim de caractere pentru parole la 12. 

Pentru a demonstra inutilitatea unei parole scurte, cercetatorii americani au cumparat cateva placi video pe care le-au programat sa faca o serie de calcule simple. Acestia au avut nevoie de numai 2 ore pentru a sparge o parola de 8 caractere.

Un hacker cu sisteme de calcul mai sofisticate poate incerca 1 trilion de combinatii de parole pe secunda. In aceste conditii, o parola de 11 caractere poate fi decriptata in 180 de ani.

Pentru a sparge o parola de 12 caractere, in conditii similare, ar fi nevoie de 17 134 de ani.

Potrivit unuia dintre reprezentantii institutului american, standardul parolelor ar trebui ridicat la 12 caractere, 12 fiind considerat echilibrul dintre convenienta si securitate.

Expertii Microsoft recomanda userilor sa nu foloseasca cuvinte din dictionar sau combinatii logice de litere.

Parole decriptate cu hardware de cateva sute de dolari

Ieftinirea tehnologiei si marirea puterii de calcul au dus la nevoia de complicare a parolelor, insa nu toate website-urile sunt constiente de riscurile la care isi supun userii, dandu-le posibilitatea de a seta parole usoare.

Ca un exmeplu, Fidelity.com, un site financiar, permite utilizatorilor sa-si creeze parole de 32 de caractere.

Managementul de parole


Odata cu cresterea numarului de caractere necesare pentru o parola si cu diversificarea parolelor pentru fiecare site in parte, este din ce in ce mai dificil pentru un user sa-si memoreze toate datele de acces.

In ultimul timp, au aparut instrumente de management al parolelor, precum KeePass Pasword State, care iti tin evidenta parolelor pe toate site-urile, astfel incat sa nu mai fii nevoit sa alegi aceeasi parola peste tot.

O alta solutie este logarea cu datele de pe Facebook, daca website-ul pe care trebuie sa te inregistrezi are implementat sistemul Facebook Connect.

#atacuri, #caractere, #facebook, #hackeri, #parola , #stiri Facebook