Cum sa "furi" un angajat de top

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 11:36
3518 citiri
Cum sa "furi" un angajat de top

Daca esti in cautarea unor angajati valorosi pentru compania ta, primul gand pe care trebuie sa il alungi este grija ca ei ar lucra pentru altcineva. Apeleaza la toti cunoscutii, verifica pe LinkedIn si nu uita ca oricine ar "fura" un angajat bun, in locul tau. 

“Furtul” de angajati devine o practica din ce in ce mai importanta, in conditii de criza, cand loialitatea angajatilor este greu de pastrat.

In aceeasi masura in care admitem ca niciun job nu iti ofera siguranta completa ca nu vei fi dat afara, putem admite si ca niciun angajat nu iti ofera siguranta completa ca nu va pleca, mai ales in conditiile in care devine tot mai greu greu sa ai angajati complet multumiti de compania ta.

Angajatorii prefera candidatii cu job

Chiar daca unii candidati fara un job stabil sunt suficient de bine pregatiti, foarte multi angajatori prefera sa abordeze oameni care au deja un job la alte companii.

Motivul este unul foarte simplu, angajatorii considera ca, daca un candidat are deja un job, asta inseamna ca a demonstrat deja ca este performant. Pentru cei care nu au deja un job apare inevitabil indoiala aptitudinilor, din moment ce nicio alta companie nu l-a angajat deja.

Cum “furi” un angajat de top

Daca pana acum toti candidatii tai erau someri, optiunea de a negocia cu cineva care nu depinde foarte tare de banii pe care ii poti oferi ar putea sa iti para destul de dificila.

Oricat de dispus ai fi insa sa incerci abordarea candidatilor deja angajati, ai putea sa intampini cateva dificultati in identificarea si contactarea oamenilor care nu isi cauta neaparat un alt job.

Situatia in care ne aflam azi, insa, iti usureaza intr-un oarecare mod munca, potrivit Portfolio.

Criza i-a determinat pe oameni sa fie mai deschisi pentru alte oportunitati, indiferent cand s-au angajat in compania respectiva. Chiar si caile de acces la angajati sunt mai usoare, datorita retelelor sociale si in special Linkedin, care a devenit o “unealta”  perfecta pentru a gasi angajati de top.

Primul pas: identificarea candidatilor

Iata cateva metode adecvate de a identifica oameni pe retelele sociale, pe baza unei recomandari personale de la o cunostinta de incredere, din domeniu:

Poti cauta profilele candidatilor prin cuvinte-cheie care sa identifice aptitudinile care iti sunt necesare pentru un anumit post.

Anunta-i pe toti oamenii din reteaua ta profesionala LinkedIn ca esti in cautarea unui candidat cu un anumit set de aptitudini.

SI Facebook poate fi un loc bun in care sa lansezi provocarea.

Urmatorul pas: abordarea candidatului

Specialistii in HR te sfatuiesc sa ii intrebi, inca de la inceput, ce anume le lipseste la actualul loc de munca si sa promiti toate acele lucruri in compania ta, cu conditia ca promisiunea sa fie reala.

Salariul, posibilitatea de a avansa si sediul companiei sunt elementele cele mai sensibile, in continuare.

Toate pot fi insa ajustate, astfel incat oferta sa fie cat mai atractiva pentru candidat.

Trebuie sa fii maleabil si sa gasesti tot ce isi doreste candidatul. O idee ar fi posibilitatea de a avea un program flexibil, care conteaza foarte mult pentru cineva care face eforturi sa gaseasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

“Furtul” o afacere neprofitabila pentru companiile mici

In primul rand, cautand oameni deja angajati, risti sa treci cu vederea candidati tot atat de bine pregatiti pentru care ai investi mult mai putin capital financiar.

Mai mult decat atat, tendinta companiilor de a cauta oameni angajati deja, lasa descoperita o masa de oameni bine pregatiti, talentati, dar fara job si disponibili sa se angajeze in compania ta.

Riscurile “furtului” de angajati

Trebuie sa fii constient ca, o astfel de miscare facuta fara sa fie gandita in profunzime iti poate provoca mari probleme.

Una dintre aceste probleme ar putea fi clauza de neconcurenta semnata de angajat in contractul cu respectiva companie. Ar putea exista chiar si clauze care sa ii impiedice pe oameni sa ia cu ei clientii sau alti angajati, atunci cand pleaca.

Uneori un angajat al alteicompanii poate fi o capcana, daca te astepti ca el sa aduca “o mina de aur” cu el. Exista firme care considera lista de clienti, designul produselor si alte elemente drept proprietatea companiei si angajatul sa nu le poate lua cu el, la noul job.

Cum minimalizezi aceste riscuri

O discutie sincera cu respectivul candidat in ceea ce priveste clauzele semnate in contract ti-ar fi de folos, tocmai de aceea trebuie sa te asiguri ca ai formulat corect intrebarea si ca primesti un raspuns relevant.

Poti include o clauza si in viitorul contract,  in care angajatul sa puna sub semnatura declaratia ca nu a incalcat vreo alta intelegere cu compania precedenta la care a fost angajat si ca nu a adus cu el informatii aflate in proprietatea respectivei companii.

Nu iti face totusi griji, cu privire la baza de date de clienti, acestea sunt relatii de prietenie, de foarte multe ori si pastrarea prieteniilor nu incalca nicio lege anume.

#furt, # furt angajati, # angajat de top, # angajator, # companii , #stiri Facebook