Cum sa demisionezi, cu eleganta

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 01:14
6607 citiri
Cum sa demisionezi, cu eleganta

Chiar daca situatia economica este inca ingrijoratoare, iar piata muncii pare inghetata, angajatii valorosi, nemultumiti de salariul primit, continua sa isi schimbe jobul. Specialistii in Resurse Umane au intocmit, pentru revista Forbes, o lista cu sfaturi pentru angajatii care vor sa-si dea demisia cu stil.

Impresia pe care o lasi colegilor atunci cand faci acest pas important este esentiala, pentru ca in aceste momente se contureaza imaginea care va ramane mereu in ochii lor.

Chiar daca urasti indrazneala sefului tau si nu iti suporti colegii, nu incerca sa distrugi puntile de comunicare, pentru ca o iesire "ratata" te va urmari chiar si in lumea virtuala.

Platformele de socializare precum Facebook sau Linkedin permit fostilor colegi sa isi adreseze comentarii unul celuilalt, iar de recomandarile publicate aici ar putea depinde viitorul carierei tale.

Pregateste-te din timp


Incepe prin a salva informatii din computerul tau, inclusiv listele de contacte si proiectele la care ai lucrat. Unele companii ii dau afara la propriu pe cei care isi anunta demisia, chiar in aceeasi zi, asa ca trebuie sa iei in calcul si acest scenariu.

Potrivit fostului director de HR al PepsiCo, este recomandat sa instruiesti alti oameni pentru a prelua proiectele importante, sa finalizezi lucrarile dezvoltate pe termen lung si sa nu te aventurezi in alte initiative.

Cand esti pregatit sa ii dai vestea sefului
, incearca sa anticipezi reactia sa. Acesta ar putea sa considere ca faci un pas gresit, s-ar putea simti tradat si in consecinta, nervos.

Nu te grabi sa-i "arunci" informatia pur si simplu, ci aloca putin timp unei conversatii sincere, fata in fata.

Incearca sa sa iti formulezi ideile despre demisie astfel incat sa fie scurte si placute, punand accentul pe aspectele pozitive.

Mentioneaza pentru seful tau cat de recunoscator esti ca ai lucrat pentru el si pentru cele invatate in tot acest timp.

Nu inventa scuze sau povesti, deoarece s-ar putea ca, din bunavointa, seful sa doreasca sa te ajute in continuare si risti sa il dezamagesti.

Desi unii specialisti te-ar putea sfatui sa accepti incercarea sefului de a-ti oferi o marire, majoritatea sunt de acord ca trebuie sa iti pastrezi pozitia
si sa fii ferm in ceea ce priveste hotararea pe care ai luat-o.

Ca un gest de "bun-ramas", specialistii citati de Forbes recomanda prajituri pentru a indulci intreg biroul in ziua plecarii tale.

#demisie, #job, #angajat, #sef, #loc de munca , #stiri Facebook