CEO-ul Yahoo a fost concediat prin telefon

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 10:42
2092 citiri
CEO-ul Yahoo a fost concediat prin telefon

Presedintele Yahoo, Roy Bostock l-a dat afara pe CEO-ul companiei Carol Bartz prin telefon, marti seara, punand astfel capat unu mandat tumultos, marcat de stagnare, dar si de distantarea de partenerul chinez Alibaba.

Directorul Financiar, Tim Morse, va asigura interimatul pentru postul de director general, timp in care compania va cauta un inlocuitor permanent pentru a castiga batalia cu rivalii Google si Facebook in industria advertising-ului online si content-ului, informeaza Reuters.

Actiunile Yahoo au crescut cu 6 procente dupa sfarsitul tranzactiei, atingand o valoare usor mai mare fata de ianuarie 2009, cand Bartz a preluat conducerea companiei. In acel moment, existau sperante de revigorare a business-ului si de crestere a competitivitatii.

Marti, eforturile CEO-ului Carol Bartz au fost intrerupte brusc, dupa ce Bostock i-a adus vestea concedierii.

“Va anunt cu tristete ca tocmai am fost concediata prin telefon de presedintele Yahoo. A fost o placere sa lucrez cu voi si va doresc mult succes de acum inainte”, spunea fostul CEO intr-un e-mail catre angajatii sai.

Decizia de a o concedia pe Bartz a fost luata in unanimitate de catre cei 8 directori independenti ai Yahoo, la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit unei surse apropiate companiei. Bartz si cofondatorul Yahoo, Jerry Yang, care face de asemenea parte din boardul de management, nu au participat la vot, a mai declarat sursa citata.

Evenimentul nu a fost o surpriza pentru multi dintre specialistii care urmaresc evolutia Wall Street. Acestia au observat o crestere exponentiala a criticilor si o scadere a cresterii in ultima perioada.

Yahoo ramane fara optiuni

Unii analisti sustin ca plecarea lui Bartz arata ca Yahoo nu mai are de ales, dupa ce nu a reusit sa domine pietele de advertising si content si dupa ce si-a lasat operatiunile de cautare in mainile Microsoft.

Parteneriatul, prin care Microsoft coordoneaza cautarile pentru site-urile web ale Yahoo si obtine o parte din profitul de pe segmentul de advertising, pare sa fie in favoarea companiei de software si in detrimentul Yahoo.

Yahoo este inca una dintre cele mai populare destinatii de pe Intenet insa se confrunta cu o concurenta tot mai mare din partea retelei de socializare Facebook, dar si din partea Google, care are o valoare de piata de 170 de miliarde de dolari, de zece ori mai mare decat Yahoo.

Yahoo anunta un nou consiliu de conducere il va ajuta pe Morse cu responsabilitatile zilnice si il vor sustine cu o noua “perspectiva strategica” pentru pozitionarea companiei in vederea unei cresteri in viitorul apropiat.

Yahoo nu a angajat consultanti bancari pentru investitii, potrivit unei surse apropiate companiei, care sustine insa ca Yahoo are in plan cateva intalniri cu diferite firme de consultanta bancara in urmatoarele saptamani.

“E greu de anticipat care va fi urmatorul pas pentru Yahoo.  Pana acum, au suferit o cadere pe segmentul de cautare, au scazut pe segmentul  media, devenind o companie care se ocupa de content, au scazut si pe segmentul de advertising”, explica Michael Yoshami, CEO YCMNet Advisors.

“Directia inspre care se indreapta compania este nesigura si sunt mari sanse sa fie preluati”, adauga CEO-ul YCMNet Advisors.

Cel putin trei companii private si-au exprimat interesul pentru achizitia Yahoo, a declarat o a doua sursa care a dorit sa isi pastreze anonimitatea pentru ca discutiile sunt preliminare. Sursa a adaugat ca si alte companii media ar fi putut fi abordate in acest sens.

Yahoo are active asiatice valoroase

Preluarea Yahoo ar marca inca o schimbare majora pentri o companie care a contribuit la definirea Internetului in urma cu 20 de ani, dar care nu a fost in stare sa tina pasul.

Yahoo valoreaza in acest moment aproximativ 16 miliarde de dolari, o mare parte din suma fiind atribuita actionarului chinez Alibaba, care detine 40% din actiuni si site-urile Alibaba.com si Taobao. Yahoo detine, de asemenea, o parte din Yahoo Japonia, alaturi de compania de telefonie mobila Softbank.

Relatiile intre Yahoo si Alibaba s-au racit in ultimii ani, odata cu esecul fondatorului Alibaba, Jack Ma, in incercarea sa de a cumpara actiunile partenerului american.

Concedierea marcheaza un deceniu de involutie

Plecarea CEO-ului Yahoo se petrece dupa zece ani de scadere, dupa ce actiunile sale se tranzactionau cu peste 125 de dolari in luna ianuarie a anului 2000 si acum se zbate la o zecime din nivelul de atunci.

Bartz a venit la conducerea Yahoo in ianuarie 2009 dupa ce a demostrat ca este un om capabil in cadrul gigantului de software Autodesk.

Yahoo preluat de Facebook?

Compania de cercetare eMarketer sustine ca Facebook va prelua Yahoo in acest an pentru a prelua cea mai mare parte din valoarea de advertising online din SUA.

Bartz, care mai avea inca un an din cei 4 stipulati in contractul cu Yahoo, urma sa tina o conferinta la New York astazi, insa rezervarea pentru camera de hotel i-a fost anulata.

Actiunile Yahoo au scazut cu peste 6 procente, de la 13.72 dolari, pana la 12.91 de dolari pe bursa Nasdaq.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carol bartz concediata, #ceo yahoo, #concediere yahoo, #yahoo , #stiri Facebook