Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cel mai bogat rus si-a vandut participatia la Facebook

Cel mai bogat rus si-a vandut participatia la Facebook


Mail.ru Group, controlat de miliardarul Aliser Usmanov, cel mai bogat rus, a iesit din actionariatul Facebook prin vanzarea participatiei de 0,6% pentru mai mult de 525 milioane de dolari, dupa cresterea puternica a actiunilor retelei de socializare in ultimele doua luni.

Mail.ru, care detine numeroase site-uri populare in Rusia, a anuntat joi ca a vandut 14,2 milioane de actiuni Facebook in perioada iulie-august, reprezentand 0,6% din compania americana.

Actiunile Facebook au urcat cu 57% in acest an si au depasit cotatia de la listarea din mai 2012, iar capitalizarea de piata a companiei a ajuns la 102 miliarde de dolari.

Usmanov, cel mai bogat rus, a investit devreme la Facebook, intrand in actionariatul companiei in urma unei majorari de capital derulata in 2009 pe piata privata.

Mail.ru a iesit, in etape, din actionariatele Facebook, Groupon si Zynga pentru a investi in propriile operatiuni de socializare online si jocuri.

Evolutia actiunilor Facebook

Actiunile Facebook au crescut cu 52% in aceasta vara, datorita rezultatelor financiare peste asteptari anuntate de companie, care a demonstrat astfel ca poate monetiza accesarile tot mai numeroase de pe smartphone-uri si tablete.

Usmanov a anuntat in luna aprilie ca a investit aproximativ 100 milioane de dolari in actiuni Apple.

Actiunile Facebook au scazut puternic in lunile care au urmat dupa listare, care a avut loc in luna mai a anului trecut, si au ajuns in luna septembrie a anului trecut la un minim de 17,73 dolari, din cauza temerilor investitorilor ca nu va reusi sa monetizeze numarul tot mai ridicat de accesari de pe dispozitive mobile.

Compania a atras 16 miliarde de dolari prin listarea la bursa, cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in sectorul IT.

Facebook aanuntat pentru trimestrul al doilea venituri de 1,8 miliarde de dolari, in urcare cu 53% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut. Profitul net al companiei a avansat la 333 milioane de dolari, fata de o pierdere de 157 milioane de dolari in aprilie-iunie 2012.

Facebook a precizat ca 41% din veniturile din publicitate obtinute in trimestrul al doilea au fost generate de smartphone-uri si tablete, datorita noilor produse si servicii dezvoltate de companie.

Reteaua a ajuns la 1,15 miliarde utilizatori activi la jumatatea acestui an.

Cu o avere estimata la 20,4 miliarde de dolari, Usmanov este cel mai bogat rus si este cotat de Bloomberg pe locul 34 in topul miliardarilor lumii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2001 ori