Autoritatile chineze folosesc Facebook si Twitter, retele de socializare interzise locuitorilor

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 12:07
1788 citiri
Autoritatile chineze folosesc Facebook si Twitter, retele de socializare interzise locuitorilor

Autoritatile chineze impiedica cele 618 milioane de internauti din tara sa utilizeze retelele de socializare internationale, ca Facebook, Twitter si YouTube, dar nu ezita sa recurga la ele pentru actiuni de promovare in strainatate.

Agentia de presa oficiala Xinhua (China Noua), Cotidianul Poporului, organul oficial al Partidului Comunist, si televiziunea de stat CCTV, precum si multe orase si guverne locale au conturi pe Twitter, relateaza vineri AFP.

Pentru a-si face reclama, orasul Hangzhou, celebru pentru lacul si canalele sale, a apelat la cea mai populara retea de socializare din lume. Concursul lansat pe Facebook pentru alegerea lui 'Marco Polo modern' a fost castigat de un elvetian de 26 de ani, care a primit 40.000 de euro si o calatorie de doua saptamani la Hangzhou, urmand sa asigure promovarea orasului pe Twitter si Facebook timp de un an.

Autoritatile chineze controleaza strict circulatia informatiei pe internet, blocand multe site-uri si retele de socializare straine. Pentru a ocoli acest 'mare zid informatic', internauti si firme chineze recurg la retele private virtuale (VPN), iar presa oficiala, la birouri ale lor din strainatate. Pentru concursul 'Marco Polo modern', Hangzhou a facut apel la o agentie informatica din Hong Kong, unde reteaua Facebook nu este blocata.

China se promoveaza acolo unde sunt Occidetalii, pe retelele de socializare

Potrivit lui Duncan Clark, presedinte al agentiei de consulting in noile tehnologii BDA, autoritatile locale chineze au la dispozitie mari bugete de comunicare pentru reclamele lor turistice.

Tot pe Facebook exista campania pentru 'Renasterea soldatilor de teracota', lansata luna trecuta de provincia Shaanxi, sau cea a orasului Chengdu pentru recrutarea unui 'pambasador' care sa se ocupe de ursii panda uriasi.

"Internautul occidental mediu nu isi da seama ca aceste site-uri sunt blocate in China", a declarat AFP cofondatorul site-ului anti-cenzura 'Great.Fire.org', care raspunde la pseudonimul Charlie Smith. Acest lucru "da impresia ca Facebook este deschis si liber", a adaugat el.

Cand departamentul pentru turism din Shaanxi a anuntat pe Weibo, 'Twitterul chinez', deschiderea paginilor sale de Facebook, YouTube si Twitter, multi utilizatori au protestat pentru faptul ca nu puteau deschide linkurile, a scris Southern Metropolis Daily. 'Nu am prevazut ca populatia chineza sa deschida aceste pagini', a raspuns un oficial, declansand indignarea internautilor. 'Acest mod de gandire este discriminatoriu pentru chinezi. Este stupid si ridicol', a apreciat unul dintre ei.

#retele socializare, #utilizatori facebook, #retea socializare Twitter , #stiri Facebook