20 de ani de la aparitia primului Website. Vezi momentele cheie din istoria internetului

Luni, 08 August 2011, ora 15:39
3963 citiri
20 de ani de la aparitia primului Website. Vezi momentele cheie din istoria internetului

Pe 6 august s-au sarbatorit 20 de ani de la aparitia www. La acea data, in 1991, Tim Berners-Lee a facut public primul website din lume, world wide web-ul devenind astfel disponibil oricui. Iata ce alte momente cruciale au urmat.

Primul website din lume descria chiar proiectul world wide web, explicand utilizatorilor ce pot gasi online.

1991: Primul motor de cautare

In acelasi an cu www. a aparut primul motor de cautare, numit Gopher. Acesta examina continutul documentelor, nu doar titlurile acestora, cum se obisnuia pana in acel moment.

1991: MP3 devine un standard

Formatul MP3 a fost acceptat ca standard in 1991. Fisierele MP3, extrem de comprimate pentru acele vremuri, au devenit ulterior foarte populare atunci cand se dorea trimiterea de melodii sau fotografii prin internet.

1991: Primul webcam

Una dintre cele mai interesante descoperiri de acum doua decenii a fost camera web. Tehnologia a fost inventata intr-un laborator al Universitatii Cambridge pentru a monitoriza o...cafetiera.

Angajatii si-au dorit sa gaseasca o cale de a evita drumurile inutile pana la filtrul de cafea, asa ca verificau pe webcam continutul recipientului.

1993: Primul browser

Primul browser de Internet utilizat la scara larga, Mosaic, a aparut in 1993. Au existat cateva tentative inainte de Mosaic, dar doar acesta a putut fi folosit si de persoanele fara pregatire tehnica.

1993: Guvernele se extind pe internet

In 1993, atat Casa Alba cat si Natiunile Unite apar online. Acesta a fost inceputul domeniilor .gov si .org.

1994: Apare Netscape

Acesta a fost primul mare competitor al lui Mosaic.

1995: Primele afaceri pe internet

Acesta este considerat primul an in care web-ul a devenit spatiu comercial. Cu toate ca existau firme online si inainte de 1995, abia atunci au fost dezvoltate anumite functii cheie.

Spre exemplu, in acel an a aparut encriptarea SSL (Secure Sockets Layer), dezvoltata de Netscape, care a facut posibile tranzactiile financiare online (cum ar fi platile prin card).

In 1995 au aparut doua mari companii online. Echo Bay a vandut primul obiect pe internet. Site-ul s-a numit ulterior eBay. Si Amazon.com a inceput tot in 1995,insa nu a avut profit decat in 2001.

1995: Apare JavaScript. Vaticanul este online

In acel an, Vaticanul a aparut pe internet pentru prima data.

De asemenea, Java si JavaScript au fost prezentate publicului pentru prima data in 1995.

1996: Primul serviciu webmail

Hotmail a fost lansat in 1996, acesta fiind primul serviciu e-mail bazat pe web.

1997: Apare termenul "weblog"

Cu toate ca blogurile existau de cativa ani sub o forma sau alta, in 1997 a fost folosit pentru prima data termenul "weblog".

1998: Primul articol de presa online

Primul articol care a facut senzatie in online a fost pe tema scandalului pornit de relatia lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky. Acesta a fost postat pe The Drudge Report, publicatie considerata si in ziua de azi ca fiind cea mai importanta din SUA. 

1998: Google!

Google a intrat "in direct" in 1998, urmand sa revolutioneze modul care oamenii gaseau informatii online.

1998: Napster, primul torent

Aparitia Napster a deschis portile incarcarii si descarcarii de fisiere audio pe internet.

2000: Se sparge bubble-ul

Acela a fost anul colapsului dotcom. Fenomenul a generat pierderi enorme pentru investitori. Sute de companii s-au inchis, unele neapucand inca sa aduca profit fondatorilor.

NASDAQ, unde erau listate numeroase companii tehnologice afectate de bubble, si-a pierdut 10% din valoare intr-o singura zi, prabusindu-se total in octombrie 2002.

2001: Este lansata Wikipedia

Cu toate ca dotcomul era inca la pamant, in 2001 a fost lansata Wikipedia, unul dintre site-urile care au pavat calea generatiei social media.

2003: Apar convorbirile telefonice prin internet

Skype este facut public, dotat cu o interfata prietenoasa ce a contribuit la popularitatea conforbirilor telefonice prin internet.

2003: Primele profile de MySpace

Inainte de Facebook a fost MySpace. Reteaua sociala si-a deschis portile in 2003, devenind cel mai popular site de acest gen, pana la aparitia Facebook.

2004: Internetul devinde Web 2.0

Cu toate ca termenul fusese folosit cu cinci ani inainte de Darcy DiNucci, "Web 2.0" a devenit popular abia in 2004. Acesta se refera la website-uri si RIA (Rich Internet Applications - aplicatii internet imbogatite) care sunt foarte interactive si create de utilizator.

2004: Apar "social media" si Digg

Termenul "social media" aparuse in 1999, odata cu "web 2.0", insa nu a fost cunoscut pana in 2004. Acesta a descris site-urile si aplicatiile web care permiteau utilizatorilor sa creeze si sa distribuie continut.

Site-ul de stiri Digg a deschis calea aparitiei de portaluri precum Reddit sau Yahoo! Buzz.

2004: Primii studenti pe Facebook

Tot in acel an, a fost lansat Facebook. Initital a fost folosit doar de cativa studenti si a fost cunoscut sub numele de "The Facebook".

2005: Apare YouTube

Portalul a adus serviciile de video sharing la dispozitia tuturor.

2006: Primul tweet

Twitter a fost denumit initial Twittr (inspirat de Flickr).

2007: Este lansat iPhone si Mobile Web

Cea mai mare inovatie a anului 2007 a fost, cu siguranta, iPhone, telefon care a renascut interesul pentru aplicatiile mobile web si pentru reinventarea design-ului.

2008: Alegeri pe Internet

Primele alegeri prezidentiale pe Internet au avut loc in 2008 in SUA. Acesta a fost primul an in care candidatii au profitat de avantajele mediului online, Hillary Clinton facand furori cu mesajele video de pe YouTube.

Ce evenimente importante au marcat evolutia internetului din 2008 pana in prezent? Vom cunoaste acest lucru abia in anii care urmeaza.

#internet, #istorie internet, #istorie google, #istorie facebook, #aparitie www, #comert online , #stiri Facebook